OVA ZEMLJA NIJE NI OSETILA KRIZU, A KORUPCIJE SKORO DA I NEMA: Minimalac u ovoj državi je 3.000 evra, a u njoj živi oko 100.000 Srba

Novosti Onlajn

22. 05. 2023. u 11:43

ZAMISLITE zemlju koja svetsku ekonomsku krizu nije ni osetila i koju je, dok su drugi pre desetak godina u trilijardama merili gubitke svojih nacionalnih ekonomija, ta katastrofa jednostavno – zaobišla.

ОВА ЗЕМЉА НИЈЕ НИ ОСЕТИЛА КРИЗУ, А КОРУПЦИЈЕ СКОРО ДА И НЕМА: Минималац у овој држави је 3.000 евра, а у њој живи око 100.000 Срба

Foto: Free Images Pixabay

Zemlju u kojoj nedeljna plata iznosi oko 1000 dolara, a u kojoj je mesečni minimalac 3.000 evra. U kojoj je javni dug na niskom nivou, koja neguje socijalnu državu, koja uspešno upravlja svojom imigracionim politikom.

U kojoj je nezaposlenost na istorijsko niskom nivou. U kojoj je efikasan zdravstveni sisitem uspeo iskoreniti zarazne bolesti poput rubeole. I koja je na korak od toga da prva u svetu zauvek u istoriju odnese još jedno oboljenje - raka grlića materice, piše Slobodna Dalmacija.

Zamislite zemlju okupanu suncem najvećim delom godine, u kojoj se čak i u zimskim mesecima temperatura retko spušta ispod 10 stepeni Celzijusa. Zemlju čiji su gradovi kao stvoreni za razglednice i čija sela njihovi stanovnici ne napuštaju, nego se u njih novi doseljavaju.

Ne pričamo bajke. Takva zemlja postoji. Zove se Australija i u njoj živi oko 100.000 Srba.

Australija je danas 12. najjača ekonomija na svetu. Dvadeset i sedam godina nije imala recesiju - tri puta duže nego je to pošlo za rukom jedno Nemačkoj. Australija i dalje po solidnim stopama - raste.

Zemlja bogata rudama i energentima

Nekoliko je razloga za ovako pozitivan rezultat, Australija je bogata rudama, u prvom redu gvožđem i ugljom. Ima i velike zalihe plina, zlata, aluminijuma, nikla, dijamanata i opala. Koliko god joj evropsko i američko tržište bilo daleko, toliko joj je blizu ono azijsko, najdinamičnije na svetu.

U Kini, Indiji, jugoistočnoj i južnoj Aziji živi polovina svetskog stanovništva. I ono ima svoje potrebe. Uz to, Australiji je blizu Kina, sa svojim najbrže rastućom svetskom privredom. A kako ono rapidno raste, raste i potražnja za onim što Australija ima viška.

U doba pre 27 godina, kada se na startu devedesetih suočila sa recesijom, tamošnja vlast se nije ustručavala sprovesti reforme. Deo tereta plaćanja troškova zdravstvenog osiguranja i penzija prebacila je na svoju srednju klasu. Rezultat? Australija se nije utopila u visokom javnom dugu, a udeo troškova za penzije danas iznosi polovinu onoga što za istu namenu prosečno plaćaju zemlje druge države OECD-a.

Australija je visoko razvijena demokratija u kojoj se poštuje privatno vlasništvo i u kojoj se neguje vladavina prava. Korupcija i mito nisu ključni modus operandi u svetu politike i biznisa, a transparentnost je jedna od zaštitnih znakova tamošnje vlasti.

Uz to, nije se morala oružjem izboriti za nezavisnost, nije imala rat, nije imala diktatore ni vojne hunte na vlasti, niti je menjala društvene sisteme kao čarape.

Jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu

Australija ima i jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu. Što je u čitavoj priči o uspehu samo pripomoglo.

Naravno, život u Australiji ima i svoju drugu, manje bajkovitu stranu medalje. Ljudi koji su prešli šezdesetu i tamo teško dobijaju posao. Nezaposleni koji žive sa zaposlenim supružnikom nemaju pravo na naknadu za nezaposlene.

IT sektor, građevina, poljoprivreda, stočarstvo i prehrambena industrija i dalje beleže visoki rast, pa je i do poslova u tim sektorima lako doći.

BONUS VIDEO: Incidenti u Melburnu između Srba i policije koja je čuvala Đokovića

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)