EVROPSKA KAMATA SKAČE 0,25 ODSTO: ECB doneo odluku

A.B.

04. 05. 2023. u 14:37

EVROPSKA centralna banka nastavlja sa dizanjem referentne kamtne stope. Upravni odbora danas je odlučio da je podigne za 0,25 odsto tako da će ubiuduće iznositi 3,75 odsto. Za isti iznos su podgnute i druge dve stope.

ЕВРОПСКА КАМАТА СКАЧЕ 0,25 ОДСТО: ЕЦБ донео одлуку

Foto: Tanjug/AP

- U svetlu tekućih visokih inflatornih pritisaka, Upravni odbor je danas odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena - stoji u saopštenju ECB. - Sve u svemu, pristigle informacije u velikoj meri podržavaju procenu srednjoročnih izgleda inflacije koju je Upravni odbor formirao je na svom prethodnom sastanku. Glavna inflacija je opala tokom poslednjih meseci, ali osnovni pritisci na cene i dalje su jaki. Istovremeno, prošla povećanja stope se snažno prenose na finansiranje evrozone i monetarne uslove, dok zaostajanje i snaga prenosa na realnu ekonomiju ostaju neizvesni.

Odluke Upravnog odbora će obezbediti da referentne stope budu dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 odsto i zadržaće se na tim nivoima koliko god bude potrebno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili