JOŠ LAKŠE I JEFTINIJE DO PRIKLJUČKA: Koja dokumentacija je sada potrebna za uvođenje gasa

E.B.T.

27. 04. 2023. u 12:59

CENA za uvođenje gasa u domaćinstva ostaje ista, 780 evra sa PDV-om, a procedura priključivanja je pojednostavljena i potrošači više neće plaćati takse. Izmene i dopune Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom olakšavaju pristup domaćinstava plavom gorivu.

ЈОШ ЛАКШЕ И ЈЕФТИНИЈЕ ДО ПРИКЉУЧКА: Која документација је сада потребна за увођење гаса

Arhiva

Ovaj akt, koji je Vlada usvojila prošle nedelje, smanjuje trošak i ubrzava priključenje na gas, a to važi za potrošače stambenih zgrada kategorije A. Kako je ranije objasnio generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, radi se o objektima koji su tehnički nezahtevni, poput kuća na sprat ili zgrada koje imaju tri stana, do 400 kvadratnih metara.

U novoj uredbi, koja je objavljena u "Službenom glasniku", navodi se da će uz zahtev za puštanje prirodnog gasa, kupac biti dužan da priloži ugovor o snabdevanju, projektno-tehničku i atestnu dokumentaciju za unutrašnju gasnu instalaciju.

- U slučaju priključenja objekta na transportni sistem prilaže se ili pribavlja po službenoj dužnosti upotrebna dozvola ili dozvola za probni rad, odnosno rešenje o odobrenju izvođenja radova, sa pozitivnim izveštajem komisije za tehnički pregled unutrašnje gasne instalacije - ističe se u uredbi.

OPERATER FORMIRA KOMISIJU

PREMA izmenjenoj uredbi, ukoliko se kuća ili zgrada priključuje na distributivni sistem, odnosno kada je objekat izgrađen na osnovu građevinske dozvole koja nije obuhvatila unutrašnju gasnu instalaciju, uz zahtev za puštanje prirodnog gasa, prilaže se ili pribavlja po službenoj dužnosti i rešenje o odobrenju izvođenja radova za unutrašnju gasnu instalaciju. Kada je objekat priključen na distributivni sistem radnog pritiska manjeg od šest bara sa kućnim merno-regulacionim setom maksimalnog kapaciteta do 10 metara kubnih za stambene zgrade kategorije A, navodi se da proveru ispunjenosti uslova za puštanje gasa u objekat obavlja komisija operatora sistema i kupac ne dostavlja izveštaj komisije za tehnički pregled unutrašnje gasne instalacije.

Bajatović je rekao da cena priključka ostaje ista, 780 evra sa PDV-om, iako su poskupeli gorivo, radna snaga i repromaterijal. On je istakao da je cilj nove uredbe da se smanje obaveze potrošača.

- Do sada ste morali da odete u opštinu, predate projekat gasifikacije, onda izlazi tehnička komisija, plaćate takse, pa dobijate upotrebnu dozvolu, a sada dajete projekat u opštini i sve ostalo je na operateru - rekao je Bajatović. - To je "Srbijagas" ili neki drugi operater na distribuciji, a u Srbiji ih ima 36. Sve se dalje rešava sa operaterom, on priključuje, pušta gas, kaže da je instalacija u redu, pri tome se ne vraćate više u opštinu. Procedura je jeftinija i skraćena.

Država je 2021. godine smanjila cenu priključka i od tada vlada veliko interesovanje domaćinstava za uvođenje plavog goriva. Međutim, došlo je do problema u lancima snabdevanja setovima i to je razlog što gasifikacija domaćinstava kasni. Prema Bajatovićevim rečima, "Srbijagas" ima više od 45.000 zahteva, a očekuju da im stigne 25.000 priključaka. Prvi će biti priključeni potrošači u Vojvodini i Beogradu, kao i ceo požarevački i smederevski okrug. Najavljena je i gasifikacija u Valjevu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Ubu, a verovatno i u Vladičinom Hanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!