STRANCI UZIMAJU POSAO DOMAĆIM TURISTIČKIM VODIČIMA: Izmeniti zakon da bi se zaštitili domaći turistički radnici

E.B.T.

18. 04. 2023. u 14:34

STRANI turistički vodiči, postupajući suprotno propisima u Srbiji, uzimaju posao domaćim vodičima. Osim toga, oni i na drugačiji način prenose našu kulturu i tradiciju. Turistička inspekcija ih kontroliše na najznačajnim mestima, ali su joj ovlašćenja ograničena kada je reč o nadzoru nad strancima. Zbog toga su potrebne izmene zakona i nadležnosti da bi se zaštitili domaći vodiči, kao i opšti interes.

СТРАНЦИ УЗИМАЈУ ПОСАО ДОМАЋИМ ТУРИСТИЧКИМ ВОДИЧИМА: Изменити закон да би се заштитили домаћи туристички радници

Foto: Privatna arhiva

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA, Aleksandar Seničić ukazuje da se često dešava da strani vodiči prate strane turiste koje organizatori iz inostranstva dovode u obilazak naše zemlje, posebno gradova.

- To je suprotno odredbama našeg Zakona o turizmu, prema kome je svaka organizovana strana grupa koja dođe u Srbiju obavezna da ima i lokalnog vodiča uz sebe, kao nekoga ko će, uslovno rečeno, biti kontrolor njihovog rada i boravka na određenoj destinaciji, da bismo znali na koji način oni predstavljaju našu kulturu, istoriju i slično - objašnjava Seničić. - Naši turistički inspektori se trude da kontrolišu mesta na kojima borave stranci, ali ih nema dovoljno da bi proverili sve destinacije, a i ovlašćenja koja imaju nisu dovoljna da mogu uvek adekvatno da odgovore.

Pomoćnica ministra za turizam Dunja Đenić, ukazuje da je obaveza stranih agencija da angažuju lokalne turističke vodiče koji imaju licencu, i u obavezi su da je nose sa sobom.

- U slučaju da inspekcija utvrdi na licu mesta da određeno lice pruža usluge mimo zakona, izriču se propisane mere, bilo da se radi o stranim ili domaćim vodičima - navodi Đenićeva. - U slučaju da ih nema na evidenciji koju vodi Ministarstvo turizma o licenciranim vodičima, izriče se zakonom propisana mera, podnosi se zahtev za pokretanje prekršaja sudiji za kaznu,koja je u rasponu od 150.000 do 350.000 dinara.

Kada se ove mere primenjuju na stranim vodičima, onda je, kako dodaje, neophodno da u tom slučaju asistenciju pruži Ministarstvo unutrašnjih poslova i da se sudski postupak sprovede po hitnom postupku.

- Nažalost, na najpoznatijim lokacijama kada govorimo o Beogradu, na Kalemegdanu, imamo takve slučajeve, ali ne u velikom broju - navodi Đenićeva. - U prethodnoj godini bilo je 50 kontrola usluga turističkih vodiča i pratilaca i u najvećem broju kontrolisali smo domaće državljane, vrlo retko strance i nismo imali problema sa stranim državljanima.

REŠENjE - TURISTIČKA POLICIJA

ALEKSANDAR Seničić, direktor JUTA, ističe da bi u rešavanju problema sa stranim vodičima trebalo da se ugledamo na neke druge zemlje, poput Italije i Grčke, koje imaju tzv. turističku policiju.

- Ona može i da privede i legitimiše strane turiste organizovane u grupe, da im naplati kaznu, pa i zabrani ulazak u zemlju onima koji se ogluše o zakon - ističe Seničić. -Nema igranja sa zakonima u ozbiljnim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti