DANAS ODLUKA O NOVOM STATUTU EPS: Sporenja oko definisanja pretežne delatnosti javnog preduzeća

E.B.T.

04. 04. 2023. u 11:38

NADZORNI odbor Elektroprivrede Srbije nije juče glasao za predlog novog Statuta koji im je uputilo Ministarstvo rudarstva i energetike. Sednica bi trebalo da bude nastavljena danas u 16.00 sati.

ДАНАС ОДЛУКА О НОВОМ СТАТУТУ ЕПС: Спорења  око дефинисања претежне делатности јавног предузећа

Foto: D. Novković

Kako "Novosti" saznaju, stavovi članova ovog tela su podeljena u vezi sa definisanjem pretežene delatnosti javnog preduzeća. Glavna tačka sporenja je da li će to biti samo proizvodnja električne enegije, što je predlog resornog ministarstva, ili snabdevanje sa proizvodnjom, što traži deo sindikata, a slične zamerke ima i većina članova Naučnog saveta EPS. Oni su se prethodnih dana usprotivili transformaciji EPS u akcionarsko društvo na način kako je to planirano predloženim statutom.

Resorna ministarka Dubravka Đedović juče je poručila da niko ne treba da se plaši i da promene neće uticati na radnike koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao. Ona je ocenila da svi otpori predstavljaju borbu za lične interese.

- Razgovarala sam sa svim predstavnicima sindikata i usvojili smo određene primedbe - rekla je Đedovićeva. - Predstavnici radnika će biti u Nadzornom odboru i time štitimo zaposlene.

Ona je istakla da pretežna delatnost EPS treba da bude proizvodnja struje, jer se time štite proizvodni kapaciteti.

- Naravno da ćemo da trgujemo ako imamo viška, ali ne da se pretežno oslanjamo na trgovinu - navela je ministarka. - To što će proizvodnja biti osnova delatnost ne znači da će neko drugi da trguje električnom energijom koju EPS proizvede. Naprotiv, u Statutu je naglašeno da će nastaviti da se bavi trgovinom kao do sada. Dakle, niko ništa ne ograničava EPS.

Prema njenim rečima, dezinformacija je da je struka protiv transformacije EPS u akcionarsko društvo. Osnovna zamerka dela sindikata EPS i većine članova Naučnog saveta je što novi statut predviđa da pretežna delatnost EPS bude samo proizvodnja električne energije, bez trgovine koja uključuje i snabdevanje kako je bilo do sada. Time, kako ističu, javno snabdevanje prestaje da bude delatnost od opšteg interesa. Oni smatraju da se na taj način obezbeđuje drugim kompanijama da trguju enegijom i ostvaruju profit, kao i da se otvara prostor za privatizaciju EPS, a što bi ugrozilo naš energetski suverenitet. Uprkos uveravanjima iz Ministarstva energetike da neće biti privatizacije, ni gašenja termoelektrana i da niko u EPS neće ostati bez posla, deo radnika strahuje od gubitka radnih mesta.

Prvom delu jučerašnje sednice Nadzornog odbora, kako saznajemo, prisustvovali su predstavnici više sindikata. Deo Sindikata radnika EPS koje predvodi Milan Đorđević ponovili su razloge zbog kojih se protive novom statutu. Ova organizacija se ranije podelila i pred sudom još traje borba za legitimitet. Predstavnici drugog dela ovog sindikata su juče pružili podršku predloženom aktu resornog ministarstva. Predlogu se usprotivio i deo Sindikata "Nezavisnost TENT" i Sindikata "EPS snabdevanje".

- Snabdevanje sa proizvodnjom mora da bude pretežna delatnost EPS - kaže Đorđević za naš list. - Dakle, i trgovina treba da ostane naša delatnost kao što je bilo do sada. Hoćemo sigurnost da ćemo to raditi, i da neće doći strani trgovci koji će da nas ugase.

On navodi da u Vladi tvrde da ne mogu da budu dve šifre delatnosti i ističe da taj deo sindikata ne odustaje od svojih zahteva. Većina članova Naučnog saveta EPS je predložila obustavu najavljene transformacije. Oni ističu da javno snabdevanje električnom energijom treba da bude delatnost od opšteg interesa, jer rezultati stručnih analiza i iskustva drugih potvrđuju da drugačija rešenja pogoduju krupnom kapitalu, ali da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu. Kako navode, sužavanje delatnosti na proizvodnju i otvaranje prostora da neko drugi trguje energijom koju će EPS proizvoditi stvara uslove za dovođenje preduzeća u nezavidan finansijski položaj, a samim tim i za naredne korake privatizacije koji bi ugrozili energetski suverenitet Srbije.

Prethodno je ministarka ukazala da moraju da se dovedu profesionalni ljudi koji će se boriti da naša preduzeća budu temelj stabilnosti naše privrede. Ona je precizirala da je promena pravne forme jedan od načina da se popravi upravljanje. To je, kako je istakla, jedan od reformskih procesa koji traže međunarodni partneri sa kojima sarađujemo.

PROFESIONALNO UPRAVLjANjE ZA BOLjU STRATEGIJU

GOVOREĆI o novom statutu, ministarka Dubravka Đedović je istakla da se promenom pravne forme EPS uređuje odnos države i upravljanja.

- Država će određivati strateške ciljeve, koji se realizuju kroz Nadzorni odbor i Izvršni odbor, i manje će se uplitati u svakodnevno upravljanje - navela je Đedovićeva. - Skupština akcionarskog društva EPS neće postavljati članove Izvršnog odbora i generalnog direktora.

Povodom kritika rešenja iz predloženog statuta da je osnivanje jednočlane Skupštine akcionarskog društva lišeno smisla i neprihvatljivo, ministarka navodi da EPS ima jednog akcionara i da država ostaje stoprocentni vlasnik.

- Pošto je država jedna, jedan je akcionar, jedan glas - rekla je Đedovićeva. - Skupština ima reducirana ovlašćenja, donosi strateške odluke i to uz saglasnost Vlade. Skupština će birati Nadzorni odbor i na njega prenosi većinu ovlašćenja. Te promene vode ka modernom korporativnom upravljanju, ka profesionalizaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)