PRASAD SVE SKUPLJA: Hoće li biti još povećanja cena do Uskrsa?

Novosti Onlajn

30. 03. 2023. u 17:01

NA stočnim pijacama u Srbiji od sredine marta beleži se rast cene prasadi koji su se prodavali od 350 do 400 dinara po kilogramu. Očekivanja da će do Uskrsa kilogram prasetine žive vage koštati 500 dinara obistinila su se ranije.

ПРАСАД СВЕ СКУПЉА: Хоће ли бити још повећања цена до Ускрса?

Foto: P. Milošević

Od prošle sedmice prase teško između 12 i 25 kilograma ne može da se kupi jeftinije od 500 dinara po kilogramu, a na onlajn pijacama i specijalizovanim stranicama na društvenim mrežama pojedini proizvođači iz šabačkog kraja od jutros za kilogram traže i 550 dinara.

- Prodao sam 20 komada maltene istog trena kada smo oglasili. Zvali su kupci iz cele Srbije, čak do Užica i Čačka. Pristaju na cenu, traže da ih rezervišu. Više od 30 poziva je bilo i na kraju sam morao da isključim mobilni telefon - kaže proizvođač Goran Jašić iz Dublja.

Posle Božića cena prasadi je pala i stočari su zbog visokih cena hrane bili na gubitku. Novo poskupljenje je, po mišljenju Jašića, više posledica male ponude prasadi na tržištu zbog skoro uništenog stočnog fonda i malog broja krmača, nego što se približava Uskrs kada cene, kao pred Božić uvek "idu gore".

- Bio sam na pijaci u Bogatiću i nisam verovao šta se dešava. Čovek drži prase u jednoj ruci, isteglo se, da li ima 15-16 kila, nema šta da ga vidiš i prodade se za 8.000 dinara. Bilo je malo prasadi, a nakupci su obletali oko seljaka i na kraju jedan od drugog kupovali tu na pijaci - priča Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog.

Nešto jeftinije, za 450 do 470 dinara po kilogramu, na pijaci može da se pazari prase teško između 25 i 30 kilograma.

Na pijacama i u klanicama u šabačkom poskupeli su i jaganjci sa 350 do 370 na 400 dinara po kilogramu žive vage.

BONUS VIDEO: SVINjA KAO KUĆNI LjUBIMAC - Posebno prijateljstvo Argentinke Brende i domaće životinje

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JOŠ 100.000 VAUČERA NA 5.000 DINARA Vučić: Želimo da zamolimo ljude, da i leto i zimu provedu u Srbiji