KOMŠIJE NEĆE U ŠENGEN, A PRETI IM BANKROT: Problem pravi jedna stvar

Tanjug

15. 03. 2023. u 15:54

BUGARSKO ministarstvo finansija danas je izašlo sa saopštenjem da toj zemlji preti bankrot i da postoji rizik stabilnosti za fiksni kurs bugarskog leva prema evru.

КОМШИЈЕ НЕЋЕ У ШЕНГЕН, А ПРЕТИ ИМ БАНКРОТ: Проблем прави једна ствар

Foto AP

Vršioc dužnosti ministra finansija Rosica Velkova-Želeva je u izveštaju navela da pristupanje Bugarske evrozoni mora biti odloženo na neodređeno vreme.

Kaže da bi pomoglo zaduživanje kod MMF-a kako bi se sačuvala fiskalna stabilnost, ali da to može da nametne ozbiljna finansijska ograničenja i da će u toj situaciji prihodi biti zamrznuti, prenose bugarske Novinite.

- Procene koje je izradilo Ministarstvo finansija pokazuju da, ukoliko se održe na snazi politike usvojene 2022. godine i odraze fiskalni efekti propisa koji su stupili na snagu, kojima se unapred određuju prihodi i rashodi, efekat za 2023. godinu podrazumeva značajano pogoršanje budžetskog bilansa u javnoj upravi u iznosu od 6,9 odsto BDP-a - rekla je Velkova-Želeva.

Ona je naglasila da je kao rezultat mera, koje je usvojila skupština koja je izabrala vladu sa premijerom Kirilom Petkovim i ministrom finansija Asenom Vasilevim, ''došlo do značajnog povećanja budžetskih rashoda za 2023. i na srednji rok deficiti su ponovo na oko 6 ili 7 odsto BDP-a''.

Novinite prenose da, ukoliko se zadrže zacrtani negativni trendovi deficita, povećava se mogućnost ubrzanog približavanja predviđenim gornjim granicama javnog duga od 60 odsto BDP-a.

- Da bi prevazišla rizike, Vlada treba da uloži sve napore da se pridržava digitalnih fiskalnih pravila i ograničenja iz Zakona o javnim finansijama, odnosno da predloži trajne mere konsolidacije prihoda i rashoda kako bi se dostigli ciljni nivoi deficita za period 2023-2026. - zaključila je Velkova-Želeva.

Rumunija i Bugarska ispunjavaju uslove

Rumunija i Bugarska ispunjavaju svoju ulogu u suzbijanju ilegalnih migracija, izjavio je danas predsednik Rumunije Klaus Johanis, koji se nada da će ovim susednim državama biti dozvoljeno da uđu u zonu Šengena ove godine.

Odluka da dve zemlje budu van Šengena doneta je krajem 2022. godine zbog protivljenja Austrije iz zabrinutosti o dolasku ilegalnih imigranata, preneo je Rojters.

Obe države su odbacile austrijske tvrdnje da su bile put za ilegalne migrante u Evropu.

- Ilegalne migracije se samo veštački povezuju sa pitanjem Šengena - rekao je Johanis posle sastanka sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Sofiji.

On je kazao da dve države preduzimaju sve kako bi suzbile ilegalne migracije.

- Međutim, očekujemo da bude priznato naše pravo da budemo deo Šengena i nadamo se da ćemo dobiti pozitivnu odluku ove godine - naglasio je on.

BONUS VIDEO: BUGARI ZA VOJNU NEUTRALNOST I PROTIV NATO - Bugarske i ruske zastave na protestima u Sofiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni