SADA JE PRAVI TRENUTAK DA SE INVESTIRA U POLJOPRIVREDU: Ministarka Jelena Tanasković na Kopaonik biznis forumu (FOTO/VIDEO)

Tanjug

07. 03. 2023. u 16:41

MINISTARKA poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je na Kopaonik biznis forumu da se do danas 187.000 poljoprivrednika prijavilo i uzelo eID broj za novu platformu eAgrar.

САДА ЈЕ ПРАВИ ТРЕНУТАК ДА СЕ ИНВЕСТИРА У ПОЉОПРИВРЕДУ: Министарка Јелена Танасковић на Копаоник бизнис форуму (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Tanaskovićeva je na panelu "Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti" istakla da je eAgrar izuzetno značajna stvar za naše poljoprivrednike.

- Do danas se 187.000 poljoprivrednika pijavilo i uzelo eID broj i jasno je koliko je velika zainteresovanost, i od 16. marta krećemo sa podizanjem registra i sa prijavom, gde će naši poljoprivrednici moći da kažu da li to što imamo u registru to što oni imaju njihovo realno stanje, što i jeste ideja - rekla je ministarka.

Sada je pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu

Ministarka je poručila da je sada pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu i pozvala sve koji razmišljaju gde da ulože svoj novac da izaberu poljoprivredu. Tanasković je rekla da ulaganja države u poljoprivredu nikada nisu bila veća i da nikada nije bio povoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu.

- Ako neko razmišlja gde da plasira svoj kapital u Srbiji, mislim da je poljoprvireda trenutno najbolji izbor - poručila je ona.

Foto: Novosti

 

Analize mleka u Referentnoj laboratoriji uskoro dostupne i poljoprivrednicima

Ministarka je najavila danas da će poljoprivredni proizvođači od ove godine moći da nose mleko na analizu u referentnu državnu nacionalnu laboratoriju (DNRL) u Batajnici. Objasnila je da Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) do sada nije mogla da bude otvorena ka tržištu, jer nije mogla da izada fiskalni račun.

- Upravo sada smo otvorili evidencioni račun i spremamo se da izmenimo zakonodavni okvir koji je obavezuje da za to naplaćuje taksu. Ona će već ove godine postati otvorena za tržište i moći će da radi superanalize za poljoprivrednike - rekla je Tanaskovićeva.

Foto: Novosti

 

Treći poziv u okviru projekta konkurentne poljoprivrede za 12 miliona evra

Tanasković će najavila da će u martu biti objavljen novi javni poziv u okviru projekta, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, za pravna lica, preduzetnike i zadruge koji se bave otkupom, preradom, skladištenjem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda. Biće obezbeđeno 12 miliona evra, a reč je o trećem pozivu u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa SB.

Do sada je potpisano ukupno 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra, a od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Foto: Novosti

 

Pomoć malinarima pred novu otkupnu sezonu

Ministarka je izjavila da je država pomogla malinarima pred novu otkupnu sezonu reprogramom za kredite i da oni sada pregovaraju sa bankama.

- Zahtevi malinara su se odnosili na reprogram za postojeće kredite koje su uzeli u prethodnoj otkupnoj sezoni i NBS je odobrla taj moratorijum i vlada je potvrdila moratorijum sa tim da moraju hladnjačari koji ga koriste da plate obavezu prema primarnim proizvođačima - rekla je Tanaskovićeva.

Kako je rekla, sa jedne strane ne moraju 12 meseci da vraćaju kredit banci, što će im puno značiti pred novu otkupnu sezonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri