NAJVIŠE POSKUPEO OGREV: U drugoj polovini godine očekuje se pad inflacije

E.B.T.

24. 02. 2023. u 12:16

ZA godinu dana čvrsta goriva, odnosno ugalj, drva i pelet zabeležili su rast od 51,2 odsto. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je ova stavka najviše poskupela među prozivodima i uslugama lične potrošnje. Inflacija je u januaru, u odnosu na isti mesec lane, iznosila 15,8 odsto, a na mesečnom nivou 1,4 procenta.

НАЈВИШЕ ПОСКУПЕО ОГРЕВ: У другој половини године очекује се пад инфлације

Foto: Unspalsh

Hrana je poskupela više od međugodišnjeg rasta cena što najviše pogađa prosečne potrošače, naročito one sa nižim primanjima, jer ima najveći udeo u njihovim troškovima. Proizvodi u toj kategoriji poskupeli su 24,7, a najviše su skočile cene u grupi mleko, sir i jaja, čak 43,9 odsto. Kako kažu u Narodnoj banci Srbije, visoko međugodišnje poskupljenje hrane posledica je, pre svega, visokih svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše u Srbiji i u većem delu Evrope.

- I dalje se oko dve trećine doprinosa ukupnoj inflaciji odnosi na rast cena hrane i energenata - kažu u centralnoj banci. - Na mesečni rast cena od 1,4 odsto najviše je uticao rast regulisanih cena, po osnovu ranije najavljenih korekcija cena električne energije, gasa i cigareta i cena hrane, dok je u manjoj meri doprineo i rast cena u okviru bazne inflacije.

HRANA OPTERETILA KUĆNI BUDžET

U kategoriji hrane, posle mleka, sira i jaja, čije cene su porasle 43,9, najviše je poskupela riba, 27,4 odsto. Meso je zabeležilo rast od 19,3, hleb i žitarice 20, a ulje i masti 21,5 procenata. Građani su morali da izdvoje 21 odsto više novca za voće, a 22 za povrće. Slatki proizvodi, šećer, džem, med i čokolada zabeležili su rast od 15,6 procenata. Kafa čaj i kakao poskupeli su 16,9, bezalkoholna pića 16, a žestoka alkoholna 10 procenata. Cena omiljenog pića pivopija skočila je 9,7, ali više su pogođeni ljubitelji vina, koje je poskupelo 12,7 procenata. Cigarete su skuplje za 10 odsto.

U Privrednoj komori Srbije očekuju da će se visoka stopa inflacije održati do polovine godine, a posle toga bi trebalo da pada.

- Međutim, taj pad će biti mali u odnosu na prošlu godinu da bi potrošači mogli da osete - kaže za "Novosti" Bojan Stanić iz PKS. - I ove godine će cene da rastu, ali manjom stopom nego lane. Prosečna inflacija na nivou 2023. biće oko 10 odsto, a prošle godine je bila 12 procenata.

ENERGIJA POVEĆALA TROŠAK

BUDžET građana opteretilo je i povećanje cena stambene rente od 27,3 odsto za godinu dana. Osim kirije i čvrstih goriva, koja su imala najveći skok, od 51,2 procenta, u kategoriji stanovanja sledeći najviši rast cena od 26 odsto zabeležen je u grupi proizvoda - struja, gas i ostala goriva. Električna energija za domaćinstva je u odnosu na prošlogodišnji januar poskupela 18,6, a gas 19,5 procenata. Podsetimo, u januaru su korigovane cene električne energije i gasa, što je uticalo na rast na nivou cele grupe. Treba imati u vidu i da je najavljeno da će, u skladu sa dogovorom sa MMF-om, ove godine doći do još jednog poskupljenja struje.

Građanima su troškovi u kategoriji zdravlje za godinu dana porasli za 7,4 odsto. Medicinske usluge su poskupele 10,7, a stomatološke 9,5 odsto. Značajno veći trošak potrošači su imali i prilikom odsedanja u hotelima, jer su usluge smeštaja u januaru ove godine u odnosu na isti period lane skočile za 38,3 odsto. Cene u restoranima, kafeima i kantinama više su za 19,2 procenta. Ukupno su troškovi za korišćenje usluga u restoranima i hotelima za godinu dana skočili 22,1 odsto.

Jedine stavke kod kojih je na godišnjem nivou zabeleženo smanjenje cena su prevoz putnika avionom, koji je pojeftinio za 0,2 odsto, i oprema za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike, čije su cene za 2,3 procenta niže. Na mesečnom nivou, u januaru u odnosu na decembar, pojeftinili su jedino naftni derivati 2,3 i korišćenje i održavanje vozila 1,3 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)