TURSKO-SRPSKI POSLOVNI SAVET: Potpuni oporavak privrede pogođenih turskih regiona tek za 5 godina

Tanjug

13. 02. 2023. u 18:59

PREDSTAVNIK Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović ocenio je danas da bi privreda u regionima Turske koji su najviše pogođeni zemljotresom, a koji imaju ogroman značaj i za svetsku ekonomiju, mogla da se u potpunosti oporavi tek za pet godina.

ТУРСКО-СРПСКИ ПОСЛОВНИ САВЕТ: Потпуни опоравак привреде погођених турских региона тек за 5 година

FOTO: AP/Tanjug

On smatra da će najteže biti sa radnom snagom zbog velikog broja žrtava.

Međedović je u intervjuu za Tanjug naglasio da je važno da se zna da je reč o kraju veličine pola Francuske ili pola Nemačke, pa i više, kao i da su na tom području gradovi sa po 4 ili 5 miliona stanovnika.

-Tu se nalaze ogormni ekonomski centri veći nego ceo zapadni Balkan zajedno. Što se tiče ekonomskog značaja posle Istanbula i Burse taj region je treći najavžniji deo turkse ekonomije, područje koje ima veliku tradiciju u proizvodnji ne samo tekstila, pamucnih detivata, štofova, dugmadi, konaca i druge robe, već i sirovina, kaže Međedović

Dodaje da je region pogođen zemljotresom važan i za agro biznis, da se tu se prozivodi veliki deo hrane, kao i da je tu jedna od najvažnijih ne samo turskih već i svetskih luka u kojoj pretovaruje ne samo roba, već i nafta sa Bliskog istoka.

Ističe da je zemljotres uništio više od 10 i 15 procenata Turske.

-Situacija u Turskoj može imati uticaj na razne delove svetske ekonomoije manje dramatično ili dramatično, rekao je Međedović i dodao da je sve povezano.

Na pitanje kako će situacija uticati na svetsku ekonomiju ne samo na tekstilnu već i autoindustriju zbog delova koji se proizvode u regionu pogođenom zemljotresom, rekao je da će se uticaj videti preko lanca dobljavača.

-U prvih mesec dana i malo više će se pojaviti praznine u lancu dobavljača, ali će fabrike gledati odakle mogu da nabave sirovine i delovie. Većina prozivođaca ima alternativu, kaže Međedović.

Podseća je da je Turska važno finansijsko tržište, da ima inflaciju od 80 odsto zvanično, odnosno do 250 odsto nezvnačino, što su otežne ekonomske okolnosti i sve je to doživelo dodatni udarac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a