TURSKA SE ODLUČILA ZA RADIKALAN POTEZ: Grad Nurdagi, pogođen zemljotresom, biće potpuno srušen

Đ.G.

13. 02. 2023. u 16:20

U ZEMLjOTRESU pogođeni grad Nurdagi u turskoj provinciji Gaziantep biće potpuno srušen, rekao je u ponedeljak v.d. guverner Osman Bilgin.

ТУРСКА СЕ ОДЛУЧИЛА ЗА РАДИКАЛАН ПОТЕЗ: Град Нурдаги, погођен земљотресом, биће потпуно срушен

Tanjug/AP

Prema Bilginovim rečima, u toku su akcije potrage i spasavanja u poslednjih osam kuća u kojima su ljudi možda pod ruševinama.

- Preživeli smo kolosalnu katastrofu. Doneli smo odluku zajedno sa ministrom urbanog razvoja Kurumom: uklanjamo sav šut, grad je potpuno srušen. Samo pod ruševinama jedne kuće pronašli smo 150 mrtvih. Grad će biti obnovljen - rekao je guverner, a prenosi NTV. Prema turskim medijima, u gradu je živelo najmanje 40 hiljada ljudi.

Ranije je Ministarstvo urbanog razvoja i životne sredine Turske, nakon procene više od 132.000 zgrada u 10 provincija, izvestilo da se njih 7.584 srušilo ili da je potrebno hitno rušenje, 12.617 zgrada je bilo neupotrebljivo zbog oštećenja.

Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 sa razlikom većom od 9 sati dogodili su se 6. februara na jugoistoku Turske. Prema rečima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana , oni su postali najjači od 1939. godine, nazvao ih je "katastrofom veka".

Prema poslednjim podacima, umrlo je više od 31 hiljade ljudi. Potresi, praćeni stotinama naknadnih potresa, osetili su se u 10 provincija zemlje i susednih država, uključujući Siriju, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić