CENE GREJANJA U NEMAČKOJ RASTU ZA 50 DO 100 ODSTO: Niko neće biti pošteđen

Novosti online

31. 01. 2023. u 20:27

USLED strmoglavog rasta cena energenata u Evropskoj uniji, nakon što je blok uveo sankcije Rusiji zbog započinjanja specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru prošle godine, za neke nemačke građane nove cene grejanja postale su skoro egzistencijalna pretnja, piše "Špigl".

ЦЕНЕ ГРЕЈАЊА У НЕМАЧКОЈ РАСТУ ЗА 50 ДО 100 ОДСТО: Нико неће бити поштеђен

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 - Ove godine, građani će morati da računaju na ponekad drastične dodatne troškove kada su u pitanju predstojeći računi za grejanje - rekao je izvršni direktor dobavljača energetskih usluga "Tekem" Matijas Hartman.

U zavisnosti od vrste grejanja i vremenskog perioda koji se posmatra, prognoze koje je ta kompanija sastavila za "Špigl" ukazuju da Nemci mogu da očekuju prosečno poskupljenje od oko 50 do 100 odsto.

Na skok cene grejanja najviše najviše su uticali problemi sa nabavkom gasa i naftnih derivata, budući da "Špigl" ukazuje da se skoro svako drugo domaćinstvo u Nemačkoj greje na gas, dok su grejači na ulje učestaliji u južnom delu zemlje, posebno u Bavarskoj, i njih za ogrev koristi oko 25 odsto domaćinstava.

Međutim, čak i ljudi sa "ređim" oblicima grejanja su pogođeni energetskom krizom. Prema podacima Nemačkog instituta za pelet, nagli rast potražnje za ogrevnim drvetom prošle godine doveo je do rekordnih cena peleta.

Ni vlasnici toplotnih pumpi nisu pošteđeni poskupljenja s obzirom na enormno poskupljenje struje, navodi "Špigl".

Kombinacija nešto toplijih temperatura od početka godine i praksi štednje doveli su da nemačka industrija i domaćinstva potroše između 15 i 25 odsto manje energenata na grejanje nego što bi to inače učinili, direktor "Tekema" Matijas Hartman ukazuje da "trend rasta cena, posebno lož-ulja i gasa, dovodi do ogromnog povećanja troškova grejanja."

Poslanici nemačkog Bundestaga usvojili su sredinom decembra zakonske propise kojima se ograničavaju cene gasa, struje i grejanja za građane i industriju zarad zaštitite domaćinstava i privrede od previsokih cena. Ograničenja će stupiti na snagu u martu, što će se retrospektivno odraziti na januar i februar.

Međutim, kako je nemački list "Handelsblat" ukazao još tada, ograničenje će u slučaju struje obezbediti obustavu rasta cena za samo pet odsto.

Što se tiče potrošnje gasa, ukazao je taj nemački list u decembru, efekat gornje cene će biti izraženiji, ali će u proseku jedno domaćinstvo i dalje trošiti duplo više nego pre dve godine (1457 umesto 894 evra), a gornja cena će uštedeti samo 5,6 centi od prosečne cene od 17,6 centi za kilovat po satu (0,60 sa 1,92 dolara po kubnom metru gasa).

(RT)

BONUS VIDEO:

ŠOK NA MAJORCI: Žitelji španskog ostrva iznenađeni neuobičajenim snežnim padavinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

CEO GOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA: Dajte da pokušamo da sačuvamo mir - ne dajući ni srce, ni dušu, ni kičmu naše zemlje i našeg naroda