HLADNO VREME U EVROPI POVEĆAVA POTRAŽNJU ZA GASOM: Dva ključna rizika za snabdevanje plavim energentom

Novosti online

31. 01. 2023. u 20:04

IMAJUĆI u vidu da vremenska prognoza predviđa novo zahlađenje u severnoj i centralnoj Evropi sledeće nedelje, očekuje se porast potrošnje gasa za grejanje, ali i pražnjenje punih skladišta.

ХЛАДНО ВРЕМЕ У ЕВРОПИ ПОВЕЋАВА ПОТРАЖЊУ ЗА ГАСОМ: Два кључна ризика за снабдевање плавим енергентом

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Iako zimsko vreme održava energetsku krizu u životu, cena gasa ipak za sada ne raste, što ide u prilog optimističnim mišljenjima da je vrhunac inflacije prošao i da bi recesija mogla da se izbegne, piše "Blumberg".

Međutim, tržište je i dalje osetljivo na sve znake povećanja potrošnje, a vremenske prilike su u ovom trenutku glavni pokretač trošenja gasa.

 - Manja potražnja za gasom, sa dosta istog deponovanog u skladištima, smanjila je rizik od nestašice do ovog trenutka - izjavio je šef odeljenja za trgovinu energijom u "Zenerdži grupi" Tim Partridž. Ali hladnije vreme, zajedno s nekim nedavnim prekidima u snabdevanju i dalje podržavaju kratkoročne cene, rekao je on.

Holandska korporacija "Aj-En-Dži grup En-Vi" očekuje da će se cene gasa u proseku kretati od 60 do 65 evra u prvoj polovini 2023. godine, dok će u drugoj polovini porasti na čak 80 evra.

 - Sigurno ne izgleda tako strašno kao pre samo nekoliko meseci - saopštavaju iz Aj-En-Džija, ali i upozoravaju na postojanje dva ključna rizika za snabdevanje plavim energentom – potpuno zaustavljanje gasovodnih tokova iz Rusije i potražnja Kine za tečnim prirodnim gasom.

BONUS VIDEO:

ŠOK NA MAJORCI: Žitelji španskog ostrva iznenađeni neuobičajenim snežnim padavinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna