MINISTAR MALI: Prihod od evroobveznica uložićemo u infrastrukturu

Tanjug

20. 01. 2023. u 11:33

SRBIJA je u četvrtak izašla na međunarodno tržište kapitala, na Londonsku berzu i prikupila 1,75 milijardi dolara, a ovaj novac će, kako je izjavio ministar finansija Siniša Mali, biti uložen u infrastrukturu.

МИНИСТАР МАЛИ: Приход од еврообвезница уложићемо у инфраструктуру

Foto: Instagram/mali_sinisa

- Novac ćemo iskoristiti za dalja ulaganja u infrastrukturu, u puteve, brze pruge, škole, bolnice. Takođe i u zelenu agendu, zatim za izgradnju kanalizacije, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, dakle svega onoga što podiže kvalitet života građana Srbije - rekao je Mali.

Istakao je da je juče na Londonskoj berzi što se naših obveznica tiče ostvaren ogroman uspeh kada je reč o interesovanju međunarodnih investitora, jer je više od 500 investitora iskazalo interesovanje za naše obveznice.

Za njih su prema rečima ministra finansija bili zainteresovani najvažniji fondovi na svetu.

- Nudili su nam više od 11 milijardi dolara, a to je najveće interesovanje i najveća ponuda. Prošli smo bolje od Rumunije, a ona je članica Evropske unije i ima investicioni rejting, približno smo na nivou Mađarske, a daleko bolji od Turske. Govorim o ovim zemljama jer su one takođe izdale obveznice u dolarima i zato su uporedive sa nama - objasnio je Mali.

Ocenio je da je veliko interesovanje investitora potvrda da je ekonomska politika koju Srbija vodi dobra, ali je i dokaz poverenja koje smo stekli i kada je reč o planovima za budućnost, a oni se odnose na visoke stope rasta koje zemlja želi da ostvari.

Jučerašnji uspeh, istakao je Mali, doprinosi rastu naše ekonomije, jer je sada stanje u svetu, kada je reč o ekonomskoj situaciji, najteže, prvo zbog kovid krize, a onda situacije u Ukrajini i sa energentima.

- Želimo da investiramo u infrastrukturu, da država podstakne rast. Lane smo imali 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija, dakle i privatni investitori ulažu, otvaraju se fabrike, zapošljavaju se ljudi, imamo rekordno nisku nezaposlenost - rekao je Mali.

Dodao je da je njegova poruka građanima da su država i njene finansije potpuno stabilni te da se reputacija i imidž Srbije menjaju nabolje.

- Mi ćemo krajem januara imati udeo javnog duga u BDP-u 50,2 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto i daleko ispod proseka evrozone od 94 odsto, a da ne govorimo o zemljama kao što su Francuska, Španija i Grčka koje imaju udeo javnog duga veći od 120, 130, 160 odsto. Potpuno smo stabilni, imamo dovoljno novca za sve što je neophodno da ispunimo u smislu naših obaveza, za nova ulaganja i potvrdili smo našu reputaciju kao najbrže rastuće ekonomije u regionu i najvećeg potencijala za dalja ulaganja - rekao je Mali.

Na pitanje da li će Srbija ove godine još izlaziti na međunarodno tržište kapitala, rekao je da to u ovom trenutku ne može da kaže, da će se pratiti situacija na tom tržištu i postupati u skladu sa njom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri