IMAMO STABILNE JAVNE FINANSIJE Mali: Uradili smo sve što smo mogli da minimiziramo inflatorne efekte

Novosti online

16. 01. 2023. u 11:23

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija ima stabilne javne finansije i da u narednim mesecima očekuje usporavanje inflacije, što će značiti postepeni izlazak iz krize. Uradili smo sve što smo mogli da minimiziramo inflatorne efekte, istakao je Mali.

ИМАМО СТАБИЛНЕ ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Мали: Урадили смо све што смо могли да минимизирамо инфлаторне ефекте

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

On je kazao da se cene osnovnih životnih namirnica, struje, gasa, dizela, benzina i dalje kontrolišu.

- Država je preuzela na sebe teret krize, vodimo računa o životnom standardu građana Srbije i pokazujemo snagu javnih finansija - rekao je Mali za RTS.

On je procene obrazložio činjenicom da je inflacija u novembru i decembru izjednačena što je, kako je objasnio, znak da smo dostigli pik. Kako je istakao, uprkos krizi, Srbija je prošle godine ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda između 2,3 i 2,5 odsto, odnosno vrednost svega proizvedenog u Srbiji je prvi put više od 60 milijardi evra što je u odnosu na 2012. godinu, kada je BDP u apsolutnom iznosu iznosio 33,7 milijardi evra, gotovo duplo bolji rezultat.

- Ove rezultate ostvarujemo u godinama kada je ceo svet u nikad većoj ekonomskoj krizi koja je započela kovid krizom 2020. godine, nastavila se problemima u lancima snabdevanja, te konfliktom u Ukrajini - poručio je Mali.

On je dodao i da je deficit budžeta za prošlu godinu 3,3 odsto što je, kako je ocenio, izuzetan rezultat imajući u vidu ogromna izdvajanja u toj godini. Mali je istakao i da je udeo javnog duga u BDP-u Srbije 55,2 odsto, što je, kako je rekao, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, ali i proseka zemalja Evropske unije koji iznosi oko 95 procenata.

- Godinu 2022. završili smo stabilno, sa više od 300 milijardi dinara na računu - poručio je Mali.

Mali je istakao da Srbija ima nikad veće devizne rezerve i rezerve zlata, te da je devizni kurs stabilan, što je posebno važno imajući u vidu da je od 2008. do 2012. vrednost evra prema dinaru skočila sa 81 na 113 što je imalo dalje negativne efekte.

- Takođe, 2011. smo imali inflaciju od 11,5 odsto samo zbog loše ekonomske politike i tada smo videli koliko je ljudi ostalo bez posla, koliko se fabrika zatvorilo - istakao je Mali.

On je poručio da se sva obećanja građanima ispunjavaju, te da će u februaru leći prve uvećane plate u javnom sektoru od 12,5 odsto, minimalna zarada uvećana 14,3 odsto, ali i penzije sa drugim uzastopnim uvećanjem, kumulativno veće za 20,8 procenata. On je poručio da je u decembru 2022. godine prosečna zarada u Srbiji iznosila 720 evra, te da očekuje da sledećeg decembra ona poraste na oko 820 evra, dok su očekivanja da penzija dostigne nivo od 335 evra.

- U dinamici smo ostvarivanja obećanja da do kraja mandata ove Vlade, do kraja 2026, prosečne plate iznose hiljadu, a penzije 430 evra - rekao je Mali i podvukao da se nije odustalo niti od jedne investicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja