EVROPSKA UNIJA UVOZI REKORDNU KOLIČINU DIZELA: Skoro polovina isporuka stiže iz Rusije

Novosti online

14. 12. 2022. u 23:39

ZEMLjE EU ovog meseca uvoze ogromne količine dizel goriva, skoro pa rekordne u poslednjih šest godina, pritom, skoro polovina isporuka stiže iz Rusije, piše „Blumberg“.

ЕВРОПСКА УНИЈА УВОЗИ РЕКОРДНУ КОЛИЧИНУ ДИЗЕЛА: Скоро половина испорука стиже из Русије

Foto: Shutterstock

 - Evropa nabavlja dizel iz celog sveta skoro rekordnom brzinom uoči predstojeće zabrane snabdevanja od svog najvećeg spoljnog dobavljača - navodi „Blumberg“.

Kako je precizirano, u prvih deset dana decembra Velika Britanija i Evropska unija uvezle su morskim putem preko 16 miliona barela dizel-goriva. Ako nastave istim tempom, to će biti druga najveća količina nakon rekordne 2016. godine kada su do povećanja uvoza doveli štrajkovi u francuskim rafinerijama, navodi „Blumberg“, pozivajući se na podatke kompanije „Vorteksa Ltd“.

Procenjuje se da su dnevne isporuke u decembru iznosile 1,6 miliona barela od kojih je 749.300 barela isporučeno iz Rusije. Slede je Saudijska Arabija iz koje je stiglo 298.300 barela i Indija (156.400 barela). SAD isporučuju po 60.800 barela dnevno, a Ujedinjeni Arapski Emirati – 28.000 barela.

Petog decembra stupio je na snagu embargo Evropske unije na morske isporuke ruske nafte, kao i ograničenje prema kome sirovine iz Rusije ne bi trebalo da koštaju više od 60 dolara po barelu. Iste mere će početi da važe od 5. februara za naftne derivate iz Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)