AGRAR KAO PRILIKA ZA ZAPOŠLJAVANJE: Konferencija studenata Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

Lj.B.

25. 11. 2022. u 22:16

CENTAR za razvoj karijere Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada prvi put organizuje konferenciju za akademce pod nazivom Prilike i položaj mladih agronoma u Srbiji.

АГРАР КАО ПРИЛИКА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ: Конференција студената  Пољопривредног факултета у Новом Саду

FOTO: Privatna arhiva

Konferencija će se održati u utorak  na Zlatiboru, a biće podeljena na četiri tematske oblasti: polje nauke, zatim privrede, lokalne samouprave kao i na oblasti preduzetništva i obrazovanja u agraru.

Svi predavači panela su svršeni i nesvršeni studenti Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i duži niz godina se bave tematikom koju će prezentovati. Svoj profesionalni put pronašli su u različitim sferama poljoprivrede, a svoja iskustvima će rado podeliti sa učesnicima kongresa.

Glavne teme skupa su vidovi podrške mladim agronomima, o čemu govori Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu i istraživač-saradnik na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. O Naučno-istraživačkom radu kao šansi u poljoprivredi govoriće Jovana Krstić, istraživač-pripravnik Odeljenja za kukuruz – Herbologija na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, zatim istraživač-saradnik Miloš Krstić sa Odeljenje za uljane kulture – Oplemenjivanje sa ovog istog instituta.

O Značaju neformalnog obrazovanja u agraru govoriće Mladena Mikan, zamenica rukovodioca Centra za razvoj karijere sa Poljopivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Prema rečima organizatora konferencije Mladene Mikan, ova konferencija nije namenjena samo studentima poljoprivrednih fakulteta, već svim akademcima koji su zainteresovani za razvoj i usmerenje karijernog puta nakon studiranja.

– Kada je u pitanju perspektiva mladih nakon završenog fakulteta, u poljoprivredi, naročito u Vojvodini, prilike za zapošljavanje su jako velike. Srbija je dosta usmerena ka agrarnoj delatnosti zbog pogodnih klimatskih uslova i naročito plodnog zemljišta, a svesni smo da je u današnje vreme izuzetno značajna proizvodnja hrane. Ne samo da je veliki broj jedinica u privredi gde studenti mogu da se zaposle, već je i velika persektiva u samozapošljavanju, odnosno preduzetništvu u poljoprivredi. Postoje mnogi programi za finansiranje i sufinansiranje mladih agronoma, u zavisnosti od toga kojom granom poljoprivrede žele da se bave – istakla je Mladena Mikan.

Ona je dodala da je "stavljen akcenat na žene u poljoprivredi i mlade koji kreću da se bave preduzetništvom u agraru. Pored državnih podsticaja, postoje i pokrajinski ali i mnogi evropski fondovi koji stimulišu ovakav vid delatnosti. U zavisnosti od preferencija, većina je zaista zaposlena u svojoj struci a često se dešava da su firme dugo u potrazi za zaposlenima jer nema dovoljno diplomiranih inženjera poljoprivrede na tržištu rada".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju