KAKO SU I ČIME ZEMLJU OBRAĐIVALI NAŠI PRECI? Agrarno nasleđe Banata – Izložba u Narodnom muzeju u Zrenjaninu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

18. 11. 2022. u 20:33

IZLOŽBA Agrarno nasleđe Banata, otvara se u zrenjaninskom Muzeju, u četvrtak, 24. novembra u 18 časova i predstavlja zajednički projekat Etnološkog i Prirodnjačkog odeljenja zrenjaninskog muzeja, a autori su Rajka Grubić, muzejski savetnik etnolog, i Nataša Knežević, viši kustos, biolog.

КАКО СУ И ЧИМЕ ЗЕМЉУ ОБРАЂИВАЛИ НАШИ ПРЕЦИ? Аграрно наслеђе Баната – Изложба у Народном музеју у Зрењанину (ФОТО)

Muzej Zrenjanin

Izložbom će biti obuhvaćena detaljna analiza agrarnog nasleđa Banata. Posetioci će moći da se upoznaju sa obradom zemlje, najznačajnijim poljskim radovima, alatkama i mašinama koji su korišćeni kroz vreme, da saznaju u kojoj meri je agrarno nasleđe povezano sa razvojem porodice, njene obredne prakse i običaja, koje su biljne kulture imale prioritet kroz vekove, kako se i zašto menjala njihova zastupljenost na terenu.

Na izložbi će biti predstavljeni predmeti iz Etnološke i Prirodnjačke zbirke, poljoprivredne alatke, oruđa i mašine, semena, presovane biljne vrste, fotografije sa najznačajnijim poljskim radovima ali i običajnim radnjama  koje su se izvodile sa ciljem da zaštite useve od nepogoda, osiguraju bogatiju žetvu, dozovu kišu u sušnim periodima i drugo.

Izložba pretstavlja jedan od načina da se predstavi bogato agrarno nasleđe Banata kao značajnog poljoprivrednog regiona i velike žitnice ne samo Srbije, nego i Evrope, a otvorena je do februara 2023. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)