ITALIJANI SIGURNI KUPCI: Rod pšenice bio 3.113.085 tona, a zrno boljeg kvaliteta nego ranije

J. Su.

22. 11. 2022. u 09:11

SRBIJA će u ovoj ekonomskoj godini imati za izvoz oko milion tona pšenice. Trenutno mesečno prodamo u inostranstvo oko 80.000 tona ovog hlebnog zrna.

ИТАЛИЈАНИ СИГУРНИ КУПЦИ: Род пшенице био 3.113.085 тона, а зрно бољег квалитета него раније

Foto Tanjug

Najveće količine odlaze u Italiju i Rumuniju, u luku Konstanca. Deo izvoza je namenjen Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Zvanični podaci pokazuju da je ovogodišnji rod pšenice bio 3.113.085 tona. Po hektaru, prosečan rod je oko 4,9 tona. I dok izvoz ove robe sada nesmetano ide, mlinari traže isplatu razlike između tržišne i uredbom ograničene cene isporučenih malih pakovanja brašna.

Kako nam je rekao Zdravko Šajatović, direktor Udruženja mlinara "Žitounije", poslednja četiri meseca skočio je izvoz brašna za 20 procenata, u odnosu na prethodni period.

- Glavni razlog povećanog izvoza brašna jeste jeftinija struja i manji troškovi proizvodnje - kazao je Šajatović.

- Struja u Severnoj Makedoniji je, recimo, četiri puta skuplja nego naša. Pa njihovi mlinari sve manje melju. Više im se ne isplati, jer je veća cena koštanja nego kod nas.

Zbog toga je sada povećana kupovina brašna u Severnoj Makedoniji. Nemamo još zvanične podatke, ali smo čuli da je bolji izvoz i u Italiju, Hrvatsku i Mađarsku. Za to čekamo zvanične podatke od carine.

Kada je reč o razlici cene, koju država treba mlinarima da nadoknadi, kako nam je ispričao Šajatović, oni nisu ti koji treba da snose teret socijalne politike države.

Država treba da isplati za četiri meseca, nešto kroz pšenicu, ali i u novcu.

- Mlinovi su ispunjavali obavezu snabdevanja građana malim pakovanjima brašna, u skladu sa uredbom, čime su dali svoj puni doprinos stabilnom snabdevanjeu - rekao je Šajatović.

- I ova grana proizvodnje opterećena je sve većim troškovima poslovanja. Cena pšenice je u poslednja dva meseca porasla za oko četiri dinara po kilogramu, a tu je i energija, paprina ambalaža, radna snaga. Naročito je problem kamata, koje po revolving kreditima već iznose sedam do osam odsto godišnje.

Prema rečima Šajatovića, kvalitet ovogodišnjeg zrna nešto je bolji nego ranije, i u pogledu hektolitara, ali i proteina. Italijani uzimaju isto naše brašno, recimo, pa ga mešaju sa poboljšivačima. Ali njihovu testeninu prave od najkvalitetnije durum pšenice, koja se ne proizvodi kod nas. Čak i naši proizvođači uvoze italijansko brašno za pravljenje testenina.

KOLIKO SMO DOSAD IZVEZLI

OD ovogodišnjeg roda do sada smo izvezli više od 321 hiljade tona pšenice. Brašna od pšenice, u ovom periodu, prodali smo 50.538 tona. Podaci pokazuju da je od roda 2022. u Italiju izvezeno 93.336, Konstancu - 55.314, u južnu srpsku pokrajinu 44.590, a u Severnu Makedoniju oko 40.000 tona. Pšenica iz Srbije završila je i u Albaniji, Crnoj Gori, Austriji, Nemačkoj...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MODERNE ZADRUGE Posebnu ulogu imaju tzv. agregatori, posrednici koji objedinjuju više malih proizvođača