ZBOG ZORANE PRETE SRBIJI: Evropska energetska zajednica pokrenula postupak protiv naše zemlje

E. B. TALIJAN

22. 07. 2022. u 11:00

ZBOG nemara Ministarstva energetike, na čijem čelu je Zorana Mihajlović, Evropski Sekretarijat Energetske zajednice je 14. jula pokrenuo postupak protiv Srbije, jer u domaće zakonodavstvo nije ugradila tri mrežna propisa, odnosno kodove za povezivanje, tvrdi izvor "Novosti".

ЗБОГ ЗОРАНЕ ПРЕТЕ СРБИЈИ: Европска енергетска заједница покренула поступак против наше земље

Foto Tanjug

Kako objašnjava, to su stroga tehnička pravila koja se odnose na priključivanje novih proizvodnih jedinica na elektromrežu. S druge strane, u Ministarstvu energetike demantuju ove navode.

- Ti mrežni propisi su izuzetno važni za sigurnost i stabilnost našeg elektroenergetskog sistema - ukazuje izvor "Novosti".

- Ukoliko se ne poštuju može da dođe do ugroženosti snabdevanja i havarije na mreži. Da ne pominjem koliko je to značajno i za naš kredibilitet. Nije dobro što je pokrenut postupak, a do toga uopšte nije moralo da dođe.

On ukazuje da su preduzeća "Elektromreža Srbije" (EMS) i "Elektrodistribucija Srbije" (EDS) pripremila, usaglasila i dostavila tri mrežna pravila Agenciji za energetiku (AERS), koja je još pre godinu dana dala saglasnost i potvrdila njihovu usklađenost sa evropskim propisima.

- Ministarstvo energetike je trebalo samo da prosledi ove akte Vladi na usvajanje, ali to nije učinilo - navodi izvor našeg lista.

- Na osnovu Zakona o energetici, ove propise donosi Vlada na predlog Ministarstva, a na osnovu dostavljenih usaglašenih akata od strane operatora sistema. Naš elektroenergetski sistem funkcioniše u paralelnom radu sa svim evropskim zemljama. Da bi tržište električne energije moglo da radi jedinstveno, potrebno je da se poštuju ovi tehnički propisi.

Kako ukazuje naš sagovornik, u pitanju je veliki nemar Ministarstva energetike i ministarke Mihajlović koja se u prethodnom periodu fokusirala na pokušaje da progura uredbe koje su u interesu stranih privatnih investitora, a ignorisala ono što je bitno za srpski elektroenergetski sistem.

- Da podsetim da je zahtevala priključenje novih kapaciteta na mrežu koji su toliko veliki da naš sistem ne bi mogao da ih balansira - ukazuje sagovornik.

- S druge strane, potpuno je zanemarila ono što je značajno za nas i što je u našem interesu.

Pretpostavljam da su mrežni propisi ostali zaboravljeni u nekoj fioci u Ministarstvu.

Sekretarijat Energetske zajednice je 14. jula pokrenuo postupak protiv Srbije, a u dokumentu koji je uputio Ministarskom savetu Energetske zajednice navodi se da su operatori prenosnog i distributivnog sistema, EMS i EDS uneli odredbe mrežnih pravila koja uređuju priključenje proizvodnih jedinica, objekata kupaca i jednosmernih sistema visokog napona na prenosni i distributivni sistem i nacrte dostavili AERS-u.

- AERS je 26. avgusta 2021. godine usvojio odluku kojom potvrđuje usaglašenost tekstova tri mrežna pravila - piše u obrazloženju EZ. - Nakon toga EMS i EDS su dostavili nacrte ovih propisa Ministarstvu energetike, koje je trebalo Vladi da predloži njihovo konačno usvajanje. Do usvajanja od strane Vlade nije došlo.

U istom dokumentu se navodi da je prvobitni rok za usklađivanje sa mrežnim propisima bio 12. jun 2018. godine.

VUČIĆ NIJE KUPIO SAV UGALj U BiH

IZ "Rudnika mrkog uglja Banovići" (RMU) oštro su demantovali pisanje pojedinih sarajevskih medija da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kupio sav ugalj u BiH i da građanima ostaje da se smrzavaju tokom zime. Ističući da ne znaju šta je stvarni motiv takvih tekstova, oni ukazuju da sa EPS-om imaju sklopljen ugovor za isporuku 100.000 tona uglja, od čega će se u ovoj godini realizovati oko 50 odsto.

- Ugovori sa drugim kompanijama u Srbiji se odnose na količinu od 150.000 tona - kažu u RMU.

- Napominjemo da se u 90 odsto radi o uglju koji zbog niže kalorijske vrednosti ne odgovara našem tržištu, odnosno našim termoelektranama.

MINISTARSTVO: UREDBE U PROCEDURI

U MINISTARSTVU energetike ističu da se tri akta, koja se odnose na uspostavljanje mrežnih pravila, nalaze u proceduri i da će biti uskoro usvojena.

- Očekuje se da se odmah nakon usvajanja tih uredbi obustavi postupak pred Energetskom zajednicom, sa kojom Srbija, inače, ima saradnju u vezi sa svim propisima iz oblasti energetike - naglašavaju u Ministarstvu.

- Tekstovi propisa, koje su dostavljeni Ministarstvu nakon pribavljene saglasnosti AERS, nisu sačinjeni u skladu sa Metodologijom za izradu propisa, samim tim nisu ni mogli biti upućeni direktno na Vladu. Ministarstvo radi na usaglašavanju sa ostalim subjektima, materijal je pripremljen, uredbe se nalaze u proceduri i biće uskoro usvojene na Vladi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama