LAKŠE DO PLINA IZ AZERBEJDŽANA: Zorana Mihajlović kod Pirota obišla radove na gasnoj interkonekciji Srbije sa Bugarskom

V. Ć.

18. 07. 2022. u 22:35

POTPRESEDNICA Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je gasnu interkonekciju, odnosno mernu stanicu na trasi gasovoda Bugarska-Srbija, odnosno Dimitrovgrad-Niš.

ЛАКШЕ ДО ПЛИНА ИЗ АЗЕРБЕЈЏАНА: Зорана Михајловић код Пирота обишла радове на гасној интерконекцији Србије са Бугарском

Foto: Promo

Gasno merna stanica budućeg gasovoda gradi se kod pirotskog sela Poljska Ržana.

Uz konstataciju da je gasovod jedan od najvažnijih projekata i da Srbija hoće da bude bezbedna država, ona je rekla da Srbija mora da iskoristi svoj geografski položaj i da ga vidi kao prednost, a ne kao problem, kako se to često u prošlosti dešavalo. Kao što je to u oblasti saobraćaja Koridor 10, tako i ovaj magistralni, tranzitni gasovod mora da bude prednost.

- Srbija je zemlja preko koje se najbrže dolazi sa istoka na zapad i ne sme da bude zemlja koja će u enrgetskom smislu zavisiti od jednog dobavljača, bez obzira ko je taj dobavljač. Moramo da imamo mogućnost da biramo gas, po kojoj ćemo ga ceni nabavljati i kakvog je kvaliteta. Ova interkonekcija je važna da biSMO bili ekonomski stabilni. Od naredne godine imaćemo mogućnost da kroz naš gasovod imamo 1,8 milijardi metara kubnih, imamo i gas od drugog dobavljača. Trenutno pregovaramo, između ostalih, i sa Azerbejdžanom - rekla je Mihajlovićeva.

ROK ZA ZAVRŠETAK

ROK za završetak kompletnog gasovoda između Bugarske i Srbije, kojim će gas moći da se transportuje u oba pravca je oktobar naredne godine.

Emanuel Žiofre, šef Misije EU u Srbiji, reKAo je da se ovim gasovodom u Srbiju uvodi diversifikacija kada je reč o energetici. EU finansira ovaj projekat sa 50 miliona evra nepovratnih sredstava i dodatnih 25 miliona zajmovima. Ekonomiju Srbije učiniće jačom diversifikacija, odnosno snabdevanje iz više pravaca, a gas će, osim privrede, dobijati i domaćinstva. Žiofre je konstatovao da se Rusija pokazala nesigurnim snabdevačem. Unija stoji iza Srbije i Zapadnog Balkana, i pored ovog interkonektora, podržaće i projekat izgradnje identičnog iz pravca Severne Makedonije.

Dragana Tončić, načelnica okruga, i Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, zaključili su da magistralni gasovod ima veliki značaj za privredu i stanovništvo Pirotskog okruga, kako u ekologiji, tako i u ekonomiji. Vasić je naglasio da je francuski "Mišlen" svoju fabriku u Pirotu izgradio računajući na gas kao na glavni energent. Fabrika još uvek koristi ugalj i jedna je od nekoliko iz čuvenog sistema "Mišlen" koji koriste ovaj energent. Planovi za dalje proširenje ovog giganta postoje, ali se odnose na gas kao glavni energent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)