RAST DOLARA NE UTIČE NA DINAR: Evropska moneta poslednjih dana pala i dostigla dvodecenijski minimum

B. CARANOVIĆ

13. 07. 2022. u 06:21

PRVI put posle dve decenije dolar se gotovo izjednačio prema evru. Dok je američka valuta dostigla najviši dvadesetogodišnji nivo prema glavnim rivalskim valutama, evro se spustio na minimum.

РАСТ ДОЛАРА НЕ УТИЧЕ НА ДИНАР: Европска монета последњих дана пала и достигла дводеценијски минимум

Foto Novosti

Stručnjaci kažu da su uzorci u očekivanjima ozbiljnije recesije u EU, za razliku od Amerike koju poslednja kriza ne dotiče, dramatično kao Evropu, ali da odnos ovog valutnog para ne pogađa domaću privredu i stanovništvo.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest rivala, porastao je na azijskom trgovanju za 0,25 posto na 108,43 poena, pri čemu se u jednom trenutku popeo na 108,47 poena. Evro je, s druge strane, potonuo juče na samo 1,0006 dolara.

Kako u Narodnoj banci Srbije kažu, trend jačanja dolara u odnosu na evro traje od sredine prošle godine. U početku je bio posledica očekivanja tržišnih učesnika da će FED započeti povlačenje stimulativnih mera monetarne politike. Zatim je u martu započeo povećanje referentne kamatne stope i ujedno najavio seriju daljih povećanja.

 RIZIK MOGUĆ ZA INVESTITORE

Presudno za pad evra je mogući rizik za investitore, perspektiva po pitanju privrednoig rasta i inflacije, koje su u evrozoni slabiji nego u SAD,  kaže Zorana Grubišić.  Jačanje dolara na domaću privrednu ima neznatan uticaj, osim kroz mali deo javnog duga i kroz cene energenata izražene u dolarima, koje će izvesno poskupeti.

- Dodatnom jačanju dolara prema evru doprinela je eskalacija sukoba u Ukrajini jer je ekonomija SAD manje izložena ovoj krizi u odnosu na zemlje zone evra - objašnjavaju u NBS. - S druge strane, u zoni evra takođe je došlo do ubrzanja inflacije, pri čemu ECB još nije povećala kamatne stope, a gotovo je izvesno da će do toga doći na sastanku 21. jula. Švajcarski franak, kao i dolar, ima ulogu valute sigurnog utočišta, koje jačaju u kriznim vremenima te je to ključni razlog jačanja franka.

U NBS smatraju da jačanje dolara i "švajcarca" ne utiče značajno na srpski finansijski sistem.

- Srpska ekonomija više je vezana za evro nego za dolar i franak - navode u NBS. - Pored toga, javni dug u dolarima je u značajnoj meri zaštićen od deviznog rizika hedžing aktivnostima države, a njegovo učešće u ukupnom javnom dugu tokom prethodnih godina značajno je smanjeno.

Prema rečima profesora Zorana Grubišića sa Beogradske bankarske akademije, trenutno dolar jača pod uticajem globalnih rizika koji mnogo dramatičnije pogađaju Evropu nego Ameriku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere