STAVLJANJE TESLE NA EVRO - NASILNA HRVATSKA POLITIKA: Šta se krije iza kulturne i istorijske krađe?

Novosti online

09. 07. 2022. u 15:45

AKADEMIK Vasilije Krestić ocenio je da je najavljeno štampanje "hrvatskog" evra, među kojima i kovanica sa likom čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle, kulturna i istorijska krađa koja je deo nasilne hrvatske politike.

СТАВЉАЊЕ ТЕСЛЕ НА ЕВРО - НАСИЛНА ХРВАТСКА ПОЛИТИКА: Шта се крије иза културне и историјске крађе?

Foto: Profimedia/Jutjub printskrin/Direktno.hr

- To je politika koja ima za zadatak da osvaja, da uzima što je tuđe, da krade. Tako i Nikolu Teslu oni već dugo godina kradu, otimaju i time nadoknađuju i nedostatak svoje kulture, svojih značajnih velikih ličnosti, koje moraju da odu da uzmu od Srba - ističe Krestić.

Akademik Krestić, u susret 166 godina od rođenja Nikole Tesle, sina srpskog pravoslavnog sveštenika sa prostora nekadašnje Vojne Krajine Habzburške monarhije, čiji su rođaci teško stradali u hrvatskom genocidu nad Srbima tokom Drugog svetskog rata, navodi da te i takve "kulturne i istorijske krađe, kada je reč o Hrvatima", nisu ništa novo.

- Takve budalaštine u korist hrvatske ideologije i politike protkane su dosta dugim vremenskim periodom. Ako nemaju svoje značajne ličnosti, događaje, istoriju, onda su skloni tome da te ličnosti i događaje pripišu sebi - da ih ukradu - kaže Krestić.

Foto N. Skenderija

On ističe da je prisvajanje Tesle u skladu sa hrvatskom politikom koja je zasnovana na hrvatskom državnom istorijskom pravu i koja podrazumeva da svi stanovnici Hrvatske moraju biti i jesu, u političkom smilu, Hrvati.

- Oni su se držali tog prava i u srednjem veku, a pogotovo u periodu do 1914. odnosno 1918. godine. Dakle bez obzira na njihovu etničku i versku pripadnost, oni su u političkom smislu Hrvati. Tako su i Nikola Tesla, kao i Srbi u Hrvatskoj, pravoslavni Hrvati - navodi Krestić.

Kako objašnjava, po tom osnovu, po osnovu rođenja, pripadnosti Hrvatskoj, sve stanovništvo mora biti hrvatsko.

Krestić upozorava da je problem takve hrvatske istorije, koja počiva na državno - istorijskom pravu, u tome što je po tom osnovu i došlo do genocida nad Srbima.

- Oni su želeli da Srbe u Hrvatskoj ili pripoje hrvatskom nacionalnom korpusu - da ih pridobiju za to da budu Hrvati pravoslavne vere, a ako to neće onda je došla ona Budakova - jednu trećinu proterati, jednu poklati, a jednu pokrstiti - navodi Krestić.

Kako ističe, to je "njihova nasilna politika", a temelj te nasilne politike je u hrvatskom državnom istorijskom pravu.

On navodi da je i najnoviji slučaj stavljanja lika Nikole Tesle na kovani novac takođe u skladu sa tom "velikohrvatskom politikom i politikom koja se zasniva na hrvatskom državnom i istorijskom pravu".

Akademik Krestić napominje da se Srbi, kada tumače hrvatsku istoriju, uvek bore da ne povrede Hrvate, a problem je i to što se i kad je reč o otimanju Nikole Tesle, čuju svakakve priče, čak i netačne.

- Nećemo da kažemo golu istinu, a gola istina je upravo ovo o čemu vam govorim. Nažalost, malo je naših ljudi koji znaju šta se sve krije iza tog istorijskog i državnog prava - zaključuje Krestić.

Hrvatsko Nacionalno vijeće za uvođenje evra kao službene valute predstavilo je u maju izgled budućih kovanica na kojima će biti i lik Nikole Tesle sa šahovicom u pozadini.

(SRNA)

BONUS VIDEO: UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a