KATANAC NA SVE RADNJE C&A: Modni lanac u Srbiji uhvaćen u carinskoj prevari, jer je švercovao garderobu iz Kine

S. B. - E. B. T.

07. 07. 2022. u 07:00

VERNI kupci čuvenog modnog lanca C&A izgleda da će morati da traže novo mesto za oblačenje.

КАТАНАЦ НА СВЕ РАДЊЕ C&A: Модни ланац у Србији ухваћен у царинској превари, јер je шверцоваo гардеробу из Кине

Foto Z. Jovanović

Radnje se uskoro zatvaraju, jer kompanija u Srbiji ide u stečaj. Carinici su lane otkrili da su godinama švercovali garderobu iz Kine. Budžet Srbije su, izbegavajući uvozne dažbine, oštetili za šest miliona evra. Uprava carina pokrenula je prekršajni postupak, a menadžment je zaposlenima u utorak saopštio da čekaju - stečajnog upravnika.

Nije zasad jasno ko je u prevari učestvovao i šta su radili sa švercovanom robom. Naime, nejasno je da li su "krpe" iz Kine prodavali pod brendom C&A, ili je neko zloupotrebio njihove kanale uvoza, a robu prodavao mimo njihovih prodavnica.

U upravi kompanije u Srbiji juče nisu želeli ništa da komentarišu. Nisu ni potvrdili, ali ni demantovali vest da im se sprema katanac.

Reporteri "Novosti" zato su se uputili u radnju, ne bi li utvrdili šta o sudbini firme znaju njeni zaposleni. A ima ih najmanje 135. Butik u beogradskom tržnom centru "Ušće" juče je normalno radio.

- Imali smo sastanak u utorak ujutru - rekla nam je jedna od radnica. - Zvanično smo obavešteni da se čeka stečajni upravnik.

To je sve što smo uspeli da saznamo. Nisu želeli ništa više da komentarišu. Na uporne pokušaje novinara da sazna više detalja, samo su kratko odgovorili: "Pričate sa ljudima koji su ostali bez posla, nemamo više ništa da kažemo".

U toj radnji juče je bila oglašena rasprodaja na svim artiklima. Ovo bi moglo da ukaže da će se i ta prodavnica uskoro zatvoriti. Prema našem Zakonu o trgovini, rasprodaja može da se organizuje u slučaju prestanka poslovanja trgovca, prestanka prodaje u određenom prodajnom objektu ili zbog prestanka prodaje određene robe. Čitaoci "Novosti" javili su nam da su neke radnje C&A u prestonici već zatvorene.

Uprava carina je "Novostima" potvrdila da su prošle godine otkrili mahinacije jedne modne kuće, koja posluje u Srbiji. Šemu su izvodili zajedno sa jednom špediterskom firmom.

- Uprava carina Srbije je prošle godine otkrila zloupotrebe koje su godinama unazad vršene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije, zajedno sa službenicima jedne špediterske firme, zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije - kažu u Upravi carina.

- Na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet, samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina, u visini od najmanje šest miliona evra. Uprava carina dostavila je izveštaj sa pratećom dokumentacijom nadležnim istražnim organima. Nemamo saznanja da je u zloupotrebama učestvovao i neko od zaposlenih iz carinske službe, ali će i to biti predmet istrage koja je u toku. U skladu sa zakonom, nismo u mogućnosti da iznosimo podatke o pravnim ili fizičkim licima do okončanja prekršajnog i, eventualno, krivičnog postupka.

Marko Dragić, iz Pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), ocenjuje da ukoliko je kompanija C&A u Srbiji kinesku robu brendirala kao svoju onda su, osim države, oštećeni i kupci.

- Potrošači su na taj način dovedeni u zabludu - navodi Dragić. - Oni su verovali da kupuju odeću jedne robne marke, određenog kvaliteta, a dobijali su nešto drugo.

Foto Z. Jovanović

On ukazuje da će dodatni problem za potrošače biti ukoliko budu hteli da reklamiraju robu, jer neće imati kome. Jedini način je da sačekaju pokretanje stečajnog postupka i da onda uđu na listu poverilaca.

- Međutim, to su mali iznosi i teško da će moći da dobiju bilo šta - precizira Dragić.

- Tu je država najveći poverilac, a pitanje je da li će i ona uspeti da se namiri.

Ako je pokrenut stečajni postupak, kako kaže, to znači da kompanija nije poslovno sposobna da ispunjava svoje obaveze. Ukoliko neki kupci smatraju da su oštećeni i žele da uđu na listu poverilaca, onda, kako objašnjava Dragić, treba da prate elektronsku oglasnu tablu Privrednog suda u Beogradu i instrukcije za podnošenje prijava.

Vest o mahinacijama prilikom uvoza podgrejala je sumnje i samih kupaca.

- Kupujem u C&A godinama, otkad posluju u Srbiji - kaže nam Beograđanka Aleksandra D.

- Kupovala sam i u njihovim robnim kućama u Nemačkoj. Nisam tome pridavala značaja, ali sada kad čujem za ovu mahinaciju, shvatam da možda ima veze. Pored njihove prepoznatljive garderobe, moram priznati da su mi artikli, najčešće oni na popustu, delovali kao da su ih izvukli iz nekog zaboravljenog magacina. Delovalo mi je kao da nemaju veze sa ostalom ponudom. Ja sam mislila da je reč o nekim starim kolekcijama.

OTIŠLI U GUBITAK

PREMA podacima iz registra privrednih društava APR vidi se da je C&A, koji posluje u Srbiji, u potpunom vlasništvu austrijske firme "RFetvikon". Upisano je pet direktora, a jedan iz Nemačke, jedan iz Rumunije i tri iz Austrije.

Poslednji finansijski izveštaj pokazuje da su poslovali sa gubitkom i to vrednim oko 227 miliona dinara. Prethodnu godinu su završili sa profitom od oko 105 miliona dinara.

NEMAMO IZBORA - MORAMO DA ZATVORIMO

POJEDINI mediji juče su preneli saopštenje kompanije C&A Srbija. Oni tvrde da su meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca.

- Kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost - stoji u tom saopštenju.

- Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Kompanija C&A Srbija meta je organizovane carinske prevare čiji je počinilac jedan od njenih poslovnih partnera, kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati. Zloupotrebljavali su logo kompanije, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021, kada je kompanija prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu. Nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima kojima se učvršćuje stav da C&A Srbija ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, carinski organi Republike Srbije zauzeli su stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza