SUDBINA RADNIKA JOŠ U LERU: Održan prvi sastanak radne grupe koja rešava status zaposlenih u "Fijatu"

E. B. TALIJAN

09. 06. 2022. u 19:01

ZA rad u nekoj od "Stelantisovih" fabrika u inostrastvu prijavilo se 30 radnika "Fijata". To je u četvrtak saopštio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, ističući da izjašnjavanje traje do 15. juna. Radna grupa koja se bavi rešavanjem statusa zaposlenih u kragujevačkom "Fijatu" do početka proizvodnje novog modela u trećem kvartalu 2024. godine, na današnjem prvom sastanku u Vladi razmatrala je predlog za one koji ne žele da prihvate optremnine, niti da odu na rad u neku od "Stelantisovih" fabrika u inostranstvu.

СУДБИНА РАДНИКА ЈОШ У ЛЕРУ: Одржан први састанак радне групе која решава статус запослених у Фијату

Nekada je kragujevačka fabrika bila profitabilna, Foto Promo

Predsednik Samostalnog sindikata "Fijata", Saša Đorđević, kaže, za "Novosti", da bi ta opcija podrazumevala da radnici u toj kategoriji primaju bruto zaradu od 47.000 dinara, ali bi morali sami da uplaćuju radni staž.

- U tom slučaju bi oni raskinuli radni odnos sa "Fijatom", ali bi se uključila Nacionalna služba za zapošljavanje da im pronađe drugi posao u Kragujevcu ili 40 kilometara u krugu grada, kako je predviđeno Zakonom o radu - objašnjava Đorđević.

- Još uvek smo daleko od konačnog rešenja. Radna grupa treba da razmatra i visinu otpremnina, ali o tome još nismo razgovarali.

On je rekao da to telo nastavlja rad danas. Komentarišući mali broj prijava za rad u inostranstvu, Đorđević ističe da bi ih bilo više da je ponuda bolja. Najveći problem je, kako ističe, što zaposleni u kontinuitetu moraju da budu 18 do 24 meseca van zemlje, daleko od porodice i dece. On ističe da će bonus brzo da se "istopi", jer smeštaj mora da se plati tri ili šest meseci unapred.

- Imamo loše iskustvo kolega koji su bili na radu u Slovačkoj, gde su uslovi bili veoma loši - kaže Đorđević.

- Radnici koji ne prihvate odlazak u inostrastvo, smatraju se viškom i za njih je opcija otpremnina ili odlazak iz kompanije.

Prema njegovim rečima, stari ugovor države i Fijata je garantovao posao za 2.433 radnika, a prema novom za rad od trećeg kvartala 2024. godine potrebno je ukupno 1.550, a do tada samo 500 zaposlenih. Radnu grupu, kako je u utorak najavila predesednica Vlade Ana Brnabić, čine predstavnici radnika, sindikata, kabineta premijerke, ministarstava rada i privrede, kao i Razvojne agencije Srbije. Ona je rekla da će to telo završiti rad do 18. juna, kada će se znati kolika je visina otpremnine, broj radnika koji ne prihvataju ponudu "Stelantisa" i kako će se rešiti njihov status.

NEPOZNATI USLOVI U INOSTRANSTVU

RADNICI "Fijata", koji se izjašnjavaju o odlasku na rad u inostranstvo, nemaju sve potrebne informacije o uslovima - ističe Saša Đorđević.

- Jedino što je poznato su plata i dva bonusa. A, šta će se desiti, na primer, ako se zaposleni povredi i ne može da radi, ili ukoliko ne ispuni očekivanja poslodavca, da li vraća bonus, da li ostaje u kompaniji i dalje? Šta u situaciji kada se razboli? Ni u vezi sa mogućnošću dolaska porodice, ništa nije poznato.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)