MINISTARSTVO PODSEĆA: Obveznici imaju još nedelju dana da pređu na novi model e- fiskalizacije

Novosti online

23. 04. 2022. u 11:33

MINISTARSTVO finansija podseća da, u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije imaju još tačno nedelju dana, do 30. aprila 2022. godine, da pređu na model e-fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja.

МИНИСТАРСТВО ПОДСЕЋА: Обвезници имају још недељу дана да пређу на нови модел е- фискализације

Foto Nikola Skenderija

U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja 2022. godine, obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa pomenutim zakonom.

- Još jednom podsećamo da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih  prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Kada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila 462 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti- navode iz Ministarstva.

Do današnjeg dana ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacija poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438.

- Pozivamo obveznike fiskalizacije koji su podneli prijavu i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu, da ga preuzmu u nadležnoj filijali Poreske uprave. Za uručenje bezbednosnih elemenata, Poreska uprava radi svakog radnog dana, kao i za vreme Vaskršnjih praznika, danas, u subotu 23. aprila, kao i u ponedeljak, 25. aprila 2022. godine,  od  07:30 - 18:00 časova.

Na novom sistemu trenutno se dnevno primi preko tri miliona računa sa QR kodovima, a dan sa najviše računa je 21. april, kada je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.

Kako obveznici ne bi imali dodatni trošak zbog prelaska na novi model, država je prijavljenim obveznicima za subvencije isplatila 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, dok je za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos uvećan za 20 odsto. Ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara.

Prednosti koje donosi novi sistem e-fiskalizacije su brojne za državu i privredu, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju se troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Građani će takođe efikasnije moći da se uključe u borbu protiv sive ekonomije, jer im je omogućeno da preko QR koda proveraju ispravnost svakog fiskalnog računa skeniranjem mobilnim telefonom. Na taj način kupci utvrđuju da li je porez koji su platili završio tamo gde treba, u Poreskoj upravi, što znači da novi sistem omogućava kupcima da budu kontrolori fiskalnih računa.

Ukoliko ste obveznik fiskalizacije, potrebno je da u najkraćem roku ispunite svoju zakonsku obavezu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države