HRANA IZ SRBIJE EGZOTIKA U DUBAIJU: Najbrojnija delegacija privrednika na svetskoj izložbi u UAE

PKS

24. 02. 2022. u 10:08

SVETSKOJ javnosti predstavilo se gotovo 300 privrednika iz oko 140 kompanija iz sektora poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije Srbije, na osmoj tematskoj nedelji „Ekspo 2020 Dubai“ posvećenoj poljoprivredi i prehrani.

ХРАНА ИЗ СРБИЈЕ ЕГЗОТИКА У ДУБАИЈУ: Најбројнија делегација привредника на светској изложби у УАЕ

Uz koncert Stefana Milenkovića Srbija obeležila Dan državnosti i na Ekspo Dubai, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

Preduzeća, obrazovne institucije, organizacije, zadruge i instituti, ostvarili su brojne kontakte sa ino-partnerima, prikazali naše inovacije, domaće zdrave proizvode, i dogovorili sa međunarodnim partnerima poslovnu saradnju koja će za rezultat imati povećanje izvoznog učinka srpskog agrara.

Privrednici iz Srbije učestvovali su na  više desetina multilateralnih i bilateralnih sastanaka sa predstavnicima poslovnih zajednica UAE: Rusije, Meksika, Argentine, Malte, Libana, Slovenije, Malezije, Australije...

Poslovni sastanci domaćih privrednika na Ekspo-u, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

„Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA - Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima. Činjenica da pojedine naše kompanije već godinama uspešno posluju na tržištu Emirata, potvrđuje da imamo kapacitete da ispunimo standarde i budemo konkurentni na tom tržištu“, izjavio je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.  Direktor Predstavništva PKS u UAE Marko Selaković istakao je da je u pitanju najbrojnija delegacija domaćih privrednika na nekoj dalekoj destinaciji u istoriji naše zemlje.

Privrednici na "Gulfud"-u

Paralelno sa Svetskom izložbom u Dubaiju održana je i jedna od najznačajnijih poljoprivvredno-prehrambenih manifestacija na svetu – "Gulfud", sajam prehrambene industrije.

Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

Branislav Bogojević, suvlasnik kompanija Dobra priča i Esotron, predstavio je najbolje srpske rakije na izložbi u Dubaiju, a počeo je saradnju sa kolegama iz Dubaija, koje se bave ekologijom, da bi zajedno od organskog otpada pravili kvalitetan humus i biogas.

Danijel Trifunović iz beogradske firme Damar tartufi, pre tri godine na istom sajmu sklopio je veoma dobar ugovor.

Novak Đoković obišao Paviljon Srbije u Dubaiju, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

"Tartufi se u arapskom svetu više koriste nego u Srbiji, dosta su traženi i izuzetno je jaka konkurencija, tako da su potrebni dobar kvalitet i cena, kao i dobro pakovanje kako bi se pobedila konkurencija", rekao je Trifunović.

Milica Belić iz ITN grupe iz Beograda, koja ima fabriku u Kosjeriću, kaže da smrznuto voće, maline, kupine, izvoze na sva tržišta, od SAD, Evrope, Rusije, kao i u zemlje Zaliva i Izrael, a još nisu počeli da izvoze na arapsko tržište: "Ima proizvoda interesantnih za Emirate. Prednost je što mi imamo voće koje oni nemaju, poput divlje borovnice, kupine, maline... To je kod njih sve egzotično i jako su zainterosvani za ceo asortiman”.

Srpski privrednici na sajamu prehrambene industrije "Gulfud"u Dubaiju, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

Na Svetskoj izložbi u Dubaiju, Dan državnosti Srbije obeležen je i investicionom konferencijom “Serbia Country Business Briefing“, kao i pratećim kulturno umetničkim programom. 

U Dubaiju je potpisan i Memorandum o razumevanju sa kompanijom Grupa 42 iz UAE koji predviđa saradnju u oblasti veštačke inteligencije i njen brži razvoj u Srbiji.

Poljoprivredno-prehrambena industrija, IKT i biotehnologija, predstavljaju segmente srpske privrede sa najvećim potencijalom za razvoj i dalje investicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)