PRIVREDNICI PITAJU, NADLEŽNI ODGOVARAJU: Da li mogu da imam dve preduzetničke radnje?

V. N.

31. 01. 2022. u 10:55

U komunikaciji sa nadležnim institucijama privrednici rešavaju dileme, a u ovom broju “Preduzetnika” Agencija za privredne registre odgovara na najčešća pitanja:

ПРИВРЕДНИЦИ ПИТАЈУ, НАДЛЕЖНИ  ОДГОВАРАЈУ: Да ли могу да имам две предузетничке радње?

Foto: Tanjug

Uz registraciju prilažem i saglasnost/uverenje/dozvolu nadležnog organa. Da li je potrebno da ovaj dokument bude elektronski potpisan?

- Ukoliko je za registraciju određene delatnosti obavezna saglasnost/uverenje/dozvola nadležnog organa, ovaj dokument se prilaže u elektronskom obliku prilikom podnošenja e-prijave i mora biti potpisan e-potpisom ovlašćenog lica izdavaoca saglasnosti/uverenja/dozvole.

Ko može da ponese e-prijavu kroz sistem za eRegistraciju osnivanja preduzetnika?

- E-prijavu može da podnese fizičko lice (budući preduzetnik) ili lice koje za podnošenje prijave osnivanja Agenciji punomoćjem ovlasti budući preduzetnik (punomoćnik). Ukoliko je podnosilac budući preduzetnik, prijavu potpisuje svojim kvalifikovanim elektronskim potpisom.

Ukoliko je podnosilac punomoćnik, on potpisuje prijavu svojim kvalifikovanim elektronskim potpisom, a u prilogu mora biti punomoćje u formi elektronskog dokumenta (potpisano od strane budućeg preduzetnika njegovim elektronskim potpisom).

Da li mogu da navedem i druge delatnosti u poslovnom imenu, osim pretežne?

- Ako pored pretežne delatnosti želite da u poslovnom imenu navedete i druge delatnosti koje obavljate, možete pored opisa pretežne delatnosti da dodate i precizan ili manje precizan opis tih drugih delatnosti.

Da li mogu da koristim skraćenice u poslovnom imenu kao opis delatnosti, npr. SZR, STR, SUR, odnosno da koristim neodređene formulacije kao što su uslužna radnja, proizvodna radnja?

- Ne, opis delatnosti u poslovnom imenu preduzetnika mora da upućuje na pretežnu delatnost u skladu sa Uredbom o klasifikaciji delatnosti i ne sme da izaziva zabludu u pogledu delatnosti preduzetnika. Takođe, reč samostalna u poslovnom imenu preduzetnika je nepotrebna jer ortačke radnje više nisu previđene zakonom, te je svaka „radnja“ samostalna.

Da li, ukoliko obavljam delatnost na terenu, odnosno delatnost za koju nije potreban prostor, moram da registrujem sedište?

Sedište mora biti registrovano, i ako se delatnost obavlja na terenu. U takvim slučajevima se kao adresa sedišta, u e-prijavu unosi kućna adresa (adresa prebivališta). Sistem po pravilu prepisuje podatak o sedištu iz seta podataka unetih u zaglavlje (Podaci o fizičkom licu preduzetniku). Podnosilac može da izmeni taj podatak ukoliko će delatnost obavljati u određenom prostoru.

Da li mogu da imam dve preduzetničke radnje?

Ne. Sistem će sam upozoriti podnosioca da je već registrovan kao preduzetnik, i neće moći da podnese prijavu.

Izvor: sajt Agencije za privredne registre

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024