POSLE IZLASKA - U KARANTIN: Za stanare Gerontološkog centra "Bežanijska kosa" važe posebna kovid-pravila

J. Ž. S.

27. 04. 2021. u 10:33

VEĆINA stanara Gerontološkog centra "Bežanijska kosa" u Beogradu i dalje ne izlazi iz doma, jer kako kažu, kada se vrate moraju u karantin, a zatvaranja im je, tvrde, preko glave, posle 14 meseci. Osim izolacije od ostalih korisnika, posle sedam dana moraju i da se ponovo testiraju, iako iz ustanove mogu da izađu samo ukoliko su potpuno vakcinisani.

ПОСЛЕ ИЗЛАСКА - У КАРАНТИН: За станаре Геронтолошког центра Бежанијска коса важе посебна ковид-правила

Vakcinacija ide veoma dobro u domovima za stare / Foto N. Karlić

Jedan od stanara Rade Marjanović, koji u domu boravi poslednjih šest godina, smatra da je potpuno neprimereno da im se više ograničava kretanje.

- Ako bih izašao na jedno popodne da završim neki posao koji nisam mogao u prethodnom periodu, morao bih da provedem posle toga sedam dana zatvoren u sobi - jada se naš sagovornik. - To znači da ne mogu ništa da isplaniram unapred. Pošto nismo više od godinu dana napuštali dom, ostali smo i bez cipela, a ostalim potrebama da ne govorim.

Marjanović navodi i da je odlagao sve vreme posete lekarima specijalistima, da mora na preglede, ali da u ovakvom sistemu to gotovo nije moguće.

Iz nadležnog ministarstva, kao ni iz Gerontološkog centra "Bežanijska kosa" nismo dobili odgovor zašto za njihove korisnike važe drugačiji uslovi za izlaske nego u ostalim domovima. Da podsetimo, korisnici domova za stare mogu, prema preporuci Ministarstva za rad, da izađu iz domova i posete srodnike, a da bi bili sigurni pri povratku su propisane određene mere. Iz doma mogu da izađu vakcinisane osobe, a važno je da od druge doze prođe više od 14 dana. Međutim, preporuka Ministarstva za rad ne predviđa karantin po povratku.

Predsednik udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović kaže da se sa srodnicima pre izlaska korisnika iz doma vode ozbiljni razgovori i oni dobijaju napismeno šta se od njih očekuje.

- Ne preporučuje se da to uzme maha, pa apelujemo na srodnike da se to ne radi često. Vakcinacija ide veoma dobro u domovima za stare. Blizu smo 95 odsto revakcinisanih - naveo je Milovanović.

Prema njegovim rečima, poslednji talas se nije prelio u domove, što znači da se dobro sprovode mere i ukazuje da je sada sigurnije biti u domskom smeštaju nego u kućnim uslovima.

- Dužina izlaska korisnika iz doma nije ograničena, ali je bitno da se sve radi po preporukama struke - kaže on.

STROGA PRAVILA ZA "AUSVAJS"

OD 12. aprila važe uslovi koje je neophodno ispuniti kako bi bio omogućen izlazak iz ustanove i odlazak u posetu porodici. Prema preporuci, potrebno je da je u domu nema potvrđenih slučajeva kovida kod korisnika i zaposlenih u poslednjih 14 dana, da je onaj kome se dozvoljava izlazak kompletno vakcinisan i da je od druge doze prošlo najmanje 14 dana ili je preležao kovid i nije prošlo više od tri meseca od početka bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)