NEMA ZAGRLJAJA, IMA ČESTITANJA: Stanari domova za stare praznike provode bez okupljanja

Milica Stanojković

31. 12. 2020. u 08:12

UŠUŠKANI pod toplo ćebe, ali bez topline svojih najbližih, stanari prestoničkih domova za stare, svako u svojoj sobi bez tradicionalnog okupljanja, provešće novogodišnje i božićne praznike.

НЕМА ЗАГРЉАЈА, ИМА ЧЕСТИТАЊА: Станари домова за старе празнике проводе без окупљања

Detalj sa slavlja iz 2018.

Svesni da, kako su je proveli, tako moraju i da isprate staru godinu uz poštovanje epidemioloških mera, uz zdravicu za "dobro zdravlje", bez zagrljaja i poljubaca, najstariji sugrađani koji stanuju pod krovom gerontoloških ustanova u gradu ispratiće 2020. godinu.

Iako prvi put kao i ostali sugrađani Novu godinu dočekuju bez mogućnosti da daruju i prime zagrljaje najbližih, praznični duh nije izostao u domovima. Radionice na kojima su prethodnih godina pravili novogodišnju dekoraciju, preselili su u svoj kutak u sobi, pa ukrasi nisu izostali. Domovi su presvučeni u novogidšnje ruho, a u ulaznim holovima su okačene motivacione poruke, iščekivanje i želje stanara.

- Tradicionalni doček Nove godine neće biti opcija za korisnike - kažu u Gerontološkom centru Beograd. - Na uobičajene socijalne aktivnosti sačekaćemo do stvaranja povoljne epidemiološke situacije, jer je obaveza da sačuva 1.080 korisnika u domskom smeštaju. Stanari domova rade fizičke vežbe, čitaju knjige, slušaju muziku i tako prekraćuju vreme.

UKRAŠEN HOL

HOL Doma Bežanijska kosa ukrašen je kolekcijom radova Svetislava Vuksanovića. On kaže da će prestojeće praznike posvetiti svojoj strasti.

Iako pisma i čestitke odavno skoro ne mogu da se pronađu u poštarskoj torbi, korisnici domova rešili su da se vrate staroj dobroj tradiciji. Uživo neće moći da požele novogodišnje želje porodici, ali će to učiniti putem čestitki. Oni kojima ono što leži na srcu ne može da stane u čestitku, ispisali su i poslali pisma.

Gospodin Hadži-Pešić iz Doma Karaburma aktivan je na društvenim mrežama, na kojima deli svoja razmišljanja iz svog kutka.

- Neću propustiti da ovu 2021. godinu čestitam svima putem društvene mreže i da se redovno javljam sa zanimljivim komentarima - kaže Hadži-Pešić. - Takođe, vodim i dnevnik u kome beležim kako da provodim dane pa preporučujem svima da ostanu kod kuće, jer je sedenje mnogo lakše uz olovku i pisanje.

Kako navode u Gerontološkom centru, putem novih tehnologija, "Vajbera", "Skajpa", mnogi korisnici komuniciraju sa svojim prijateljima i rodbinom.

Korisnici Doma Stacionar poručuju da novogodišnje praznike, svi kojima je to privilegija, provedu sa svojom porodicom, jer oni neće moći.

- Postali smo svesni tokom epidemiološke krize da je porodica najveći oslonac i da je treba čuvati štititi - poručuje za praznike našim čitaocima Živka Cvetković iz Doma Stacionar.

UZ PLETENjE PREKRAĆUJU VREME

HEKLANjE, pletenje šalova, kapa postala je rutina. A u tom duhu kreativnosti provešće predstojeće praznike. Da prekrate vreme i uposle moždane vijuge, mnogi seniori uspeli su uz sklapanje delića slagalice, čime će biti zaokupljeni i tokom novogodišnje noći.

- Kada je budem završila, okačiću je na zid u svojoj garsonjeri - kaže Ružica Rosandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)