ZAŠTO JE PATRIJARH NOSIO ZELENU ODEŽDU? Iza svega se krije duboka simbolika, danas je dobio tri posebne relikvije (FOTO)

Novosti online

19. 02. 2021. u 13:04

PATRIJARH srpski Porfirije, koji je juče izabran na sednici Sinoda SPC, danas je ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu. Jedan od centralnih delova ceremonije ustoličenja je preuzimanje panakamilavke, žezla i panagije.

ЗАШТО ЈЕ ПАТРИЈАРХ НОСИО ЗЕЛЕНУ ОДЕЖДУ? Иза свега се крије дубока симболика, данас је добио три посебне реликвије (ФОТО)

Foto: SPC

Žezlo ili skiptar je još od antičkih vremena jedan od simbola vlasti, i često je i bukvalno "predstavljalo" vladara u njegovom odsustvu. 

Tokom obreda ustoličenja patrijarhu je po ustaljenoj tradiciji uručena jedinstvena panagija patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha obnovljene srpske patrijaršije.

Reč je o ikoni Bogorodice koju arhijereji nose oko vrata i koja se pun vek nasleđuje među srpskim patrijarsima. Ona se smatra svojevrsnom svetinjom Srpske pravoslavne crkve.

Tokom prenosa ceremonije ustoličenja na javnom servisu stiglo je i objašnjenje zašto je patrijarh juče nosio zelenu odoru.

Naime, ta boja je simbol patrijarha još od srednjeg veka, i označava ugled službe patrijarha i njegovo dostojanstvo.

Sam patrijarh će u drugim prilikama, kako postoji praksa, u našoj crkvi koristiti mogućnost da se ta boja koristi kao prepoznatljiva boja njegovog potpisa, koji će stavljati na dokumente i potpisivati se drugim povodima, na liturgijskim knjigama i onda kada za to postoji potreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024