NIJE KAO ŠTO SE MISLILO: Dr Gnjatović otkrila nove informacije o virusu korona (VIDEO)

Novosti online

25. 10. 2020. u 12:42

DR Marija Gnjatović, istraživač u INEP-u, rekla je da antitela na korona virus u organizmu opstaju duže nego što se to prvo mislilo.

НИЈЕ КАО ШТО СЕ МИСЛИЛО: Др Гњатовић открила нове информације о вирусу корона (ВИДЕО)

Foto: Pink TV Printskrin

Naime, ona kaže da su pratili pacijente od marta, što je sedam meseci i da se na osnovu toga što im ne dolazi do naglog pada antitela u organizmu pretpostavlja da ona opstaju bar godinu dana.

- Na primer, ako je neko u startu imao indeks oko 80 jedinica, sada nakon već sedam meseci je možda došlo do nekkih 65. Dakle, situacija je u tom smislu povoljna - rekla je Gnjatović za Novo jutro TV Pink.

Kako je dodala, koliko će antitetela opstati zavisi od toga koliko su u startu razvijene koncentracije.

- Ukoliko smo imali teže obolele pacijente, oni razvijaju više vrednosti antitela i mnogo je veća šansa da ona duže traju. Ukoliko je u pitanju neka blaža klinička slika, ili asimptomatski slučajevi, u većini slučajeva takvi pacijenti razvijaju niže vrednosti antitela i može se desiti da padnu ispod merljivih vrednosti, što ne znači da ti pacijenti nisu zaštićeni - objasnila je Gnjatović.

Prema njenim rečima, ovaj virus u organizmu ostaje duže nego što se na početku mislilo, kod nekih pacijata i do šest meseci.

Dr Vanja Milošević, ginekolog GAK Narodni front, rekao je da se od početka pandemije porodilo više od 6.000 žena, od kojih je pozitivnih na koronavirus bilo oko 115.

- Onda shvatate koliki je napor uložen da taj broj ostane takav... U ovoj situaciji, pokazavši kakav odnos imamo prema trudnicama, jer to nije stvar sreće ili zato što smo hrabri, već mi imamo zaštitnički odnos pema njima koji je rezultirao taj mali broj - rekao je Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA SUBOTU, 26. JUN: Oblaci stižu, biće pljuskova i grmljavine