OKREPILA IH SNAŽNA VERA: Putovanje u Svetu zemlju rodilo čvrsto prijateljstvo među poklonicima

Veliša Kadić

25. 10. 2020. u 08:26

OBNOVLjENA crkva Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu bila je mesto okupljanja jednog društva koje je pre četiri godine vezalo čvrsto prijateljstvo rođeno na pokloničkom putovanju u Jerusalim, Svetu zemlju, tlo svih svetih, Vitlejem grad...

ОКРЕПИЛA ИХ СНАЖНА ВЕРА: Путовање у Свету земљу родило чврсто пријатељство међу поклоницима

Društvo koje je pre četiri godine bilo na pokloničkom putovanju / Foto Privatna arhiva

I opet zagrljaji, čvrst stisak ruke. Domaćini Milijana i Savo Gregović, doajen "Večernjih novosti" iz Paštrovića, Dušica i Igor Perić, đakon Blagoje Rajković, profesor Cetinjske bogoslovije, arhimandrit Anastasije sa Rodosa koji je trenutno gost Mitropolije crnogorsko-primorske gde uči srpski i crkvenoslovenski jezik, teolog Aleksandar Vujović i pesnik Bogoljub Boban Velimirović Podgoričanin.

- Ovaj hram koji su 1959. godine porušile komunističke vlasti prilikom pretvaranja poluostrva Sveti Stefan u grad-hotel, pre nekoliko godina dobio je nekadašnji izgled. Crkva koja potiče iz 15. veka, na radost naroda ovog kraja, potpuno je obnovljena, a prvobitno je bila posvećena Presvetoj Bogorodici - podseća, u razgovoru za "Novosti", hadži Bogoljub Velimirović. - Pre četiri godine nahranio sam i napojio dušu svetim tragovima Isusa Hrista, video Goru maslinovu, grad Kapernaum, časne lavre iz Judeje, svetinje Galileje, prošao putem do Golgote i sve do svete vode iz Jordana gde se dokrstih. To je kruna mog života, jer sam ispunio očev zavet - da ponesem zvanje hadžije i nađem se u društvu svih onih koji su pre mene uspeli da od patrijaraha jerusalimskih i čuvara groba Gospoda Isusa Hrista dobiju gramatu.

KRALjICA SE PITALA

CRKVA Presvete Bogorodice, koja je 1938. na zahtev tadašnje jugoslovenske kraljice Marije Karađorđević, koja se odmarala u svom letnjikovcu u susednom Miločeru, preimenovana u crkvu Aleksandra Nevskog (sveca kojem se molila), porušena je 1959. da bi ustupila mesto velikoj terasi grada-hotela koji je otvoren godinu kasnije. Njeni ostaci su otkriveni pre tri godine, kada je zakupac "Sveca", singapurska kompanija "Aman rizort", započela obnovu letovališta.

Na ovaj mali sabor na Svetom Stefanu u značajnoj meri uticale su mere Nacionalnog koordinacionog tela u borbi protiv zaraznih bolesti, pa je, osim fotografisanja, druženje prošlo uz distancu i sa maskama na licima.

- Bez obzira na epidemiju, prisustvom na liturgiji u hramu Svetog Aleksandra Nevskog, častili smo dušu i telo, okrepili se snažno verom. U stvari, snaga naše vere nikada nije dolazila u pitanje, a još više jačala je u poslednje vreme kroz veličanstvene molitvene hodove kada je narod sa svećom, ikonom i krstom odbranio svetinje od antihrista - dodaje Velimirović.

Nije naš sagovornik jedini koji je primio gramatu od jerusalimsih vladika, nego ih je bilo još iz društva sa puta koji je organizovala agencija Mitropolije crnogorsko-primorske "Odigitrija". Duhovni razgovori koje su vernici pre četiri godine vodili sa arhimandritom Benediktom, igumanom Svetoarhangelskog manastira na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta, hiljadama kilometara krepili su poklonike iz podlovćenske državice.

Crkva Svetog Aleksandra Nevskog / Foto Privatna arhiva

JERUSALIMSKA PESMA

HADžI Bogoljub napisao je pesmu prilikom boravka u Jerusalimu.

"Bogoljubni hadži rabu, amanet ispuni babu,

Dat nad rakom oca Marka, ostvari se želja žarka.

Jerusalim da obiđem, Hristu dragom 'blisko priđem',

Sad moj babo-otac Marko, znam seiri tamo ja(r)ko."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave