LESKOVAC IDEALAN ZA INVESTIRANJE! Grad na Veternici u vrhu kategorije efikasnosti troškova za mikrogradove

V. N.

18. 02. 2024. u 02:05

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je da su se na listi magazina fDi, publikaci­je britanskog "Fajnenšal tajmsa", "Evropski gradovi i regioni budućnosti" za 2024. godinu, našli na vi­sokim pozicijama Beograd, ali prvi put i Leskovac, Kragujevac, Šimanovci, Zrenjanin i Subotica i is­takla da je to veliko pri­znanje za Srbiju i da će nam to svakako pomoći da nasta­vimo sa rekordima u pri­vlačenju stranih direktnih investicija u našu zemlju.

ЛЕСКОВАЦ ИДЕАЛАН ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ! Град на Ветерници у врху категорије ефикасности трошкова за микроградове

Leskovac, Foto I. Mitić

"Fajnenšal tajms" je rangirao Beograd na viso­ko sedmo mesto u kategori­ji velikih evropskih gra­dova kada je reč o ljudskom kapitalu, dok je Leskovac zauzeo čak prvo mesto kao najprivlačniji mikrograd za investitore po pitanju efikasnosti troškova.

Reč je o listi koja ran­gira najbolje investicione lokacije u Evropi, a Brna­bićeva je uputila čestitke svim gradovima i opšti­nama koji su se našli na listi uglednog britanskog magazina. Istakla je da će taj uspeh Srbije biti ve­liki podsticaj, ne samo za strane već i za domaće in­vesticije.

- Ovo je velika stvar, ve­liko priznanje i svakako će nam pomoći da nastavljamo sa dovođenjem rekordno ve­likih stranih investicija u Srbiju, kao i rekordnog broja investicija, ali ovo je takođe važno i za doma­će investitore. Zato što kada izmerite da je neka opština ili neki grad u Srbiji povoljan ili jedan od najpovoljnijih u Evropi po uslovima poslovanja za investiranje, to znači da i domaći investitori, naša mikro, mala i srednja pre­duzeća, porodične firme, imaju dobre uslove za inve­stiranje i da i oni samim tim postaju konkurentniji - naglasila je premijerka.

Beograd, Foto M. Anđela

Napominje da je Lesko­vac pobedio po efikasno­sti troškova, što znači da su i domaći investitori u Leskovcu u prilici da budu mnogo konkurentni­ji kada se takmiče sa bilo kim drugim u Evropi.

- Tako da je to velika stvar za domaće investitore, ali velika stvar i za Srbiju kao investicionu destinaciju, što je posebno važno u ovim vremenima kada vidimo da Evropa kao kontinent po konkurentnosti opada - na­vela je Brnabićeva.

Dodaje da je zabrinjavaju­će što se u tom izveštaju "Fajnenšal tajmsa" vidi da je globalni udeo inve­sticija na evropskom kon­tinentu opao sa 36 proce­nata u 2022. godini na 29 procenata u 2023. godini.

- Tako da je Srbija dobro postupila kada je krenula da gleda i šire odakle još možemo da dovodimo in­vesticije i sve više ima investicije iz Azije. Iz­uzetno je važan naš odnos sa Japanom, sa Korejom, sa Kinom. Tako da je dobra bi­la naša strategija, ali zai­sta sve čestitke svim onim gradovima i opštinama ko­ji su ušli u top 10, u prvih 10, na prvo mesto Leskovac koji je pobedio u svojoj ka­tegoriji mikrogradova za troškovnu konkurentnost - rekla je premijerka.

U grupi "Ljudski kapital i stil života" glavni grad Srbije je zauzeo sedmo mesto jer se ističe bogatom kul­turnom scenom, visokim standardom života i razno­vrsnim obrazovnim moguć­nostima. Pre svega, istaknuta je IT kao i uslužna industrija, a te rezultate potvrđuje i veliki broj stranaca koji je došao u Beo­grad da živi i radi.

Kragujevac, Foto AP

U grupi "Efikasnost troškova", Beograd je zau­zeo deveto mesto, jer nudi konkurentne troškove ži­vota i poslovanja, a osmo mesto u grupi - "Poslovno okruženje", s obzirom na to da je poznat po jednostav­nim administrativnim procedurama i podršci za strane investitore.

Kako je je navedeno u ob­razloženju, Vlada Srbije načinila je značajne na­pore prethodnih godina da pojednostavi procedure za poslovanje velikih, ali i malih preduzeća, kao i preduzetnika, što je sve omogućilo da Beograd bude na ovoj listi ispred gradova poput Kelna i Glazgova.

Ugledni po­slovni magazin navodi kao začajne prednosti Beograda kva­litet radne snage odno­sno veliki broj visoko­obrazovanih ljudi koji sada već godinama rade u globalnim kompanijama. Beograd je uspeo da stek­ne reputaciju odlične destinacije za investi­tore koji traže talento­vane i specijalizovane inženjere i inženjerke.

Beograd ima dobro ra­zvijenu infrastrukturu, posebno u oblasti saobra­ćaja i telekomunikacija, što olakšava poslovanje i život građanima. Takođe ima izuzetan geografski položaj pošto se, kako je navedeno, nalazi na ras­krsnici puteva između Istoka i Zapada, što ga či­ni idealnom lokacijom za kompanije.

Britanski magazin na­vodi kao značajne investi­tore koji su prisutni Mi­crosoft, NCR, IBM, Rivian, Luxsoft, kao i značajna ula­ganja u nekretnine i razvoj poput Beograda na vodi.

Leskovac je u katego­riji mikrogradova ka­da je reč o efikasnosti troškova zauzeo čak pr­vo mesto. Kako navodi FT, Leskovac se ističe kao najpovoljniji mikro evropski grad budućnosti po efikasnosti troško­va, što ga čini izuzetno atraktivnim za investi­tore koji traže ekono­mično poslovanje.

Ana Brnabić, Foto Tanjug

Leskovac je poznat po tekstilnoj industriji jer ima razvijenu infrastruk­turu u toj oblasti. Očekuje se da će Leskovac uz razvi­janje infrastrukture i do­datna ulaganja privući još investitora. "Fajnenšal tajms" navodi da grad ima tradiciju u proizvodnji i da ima obučenu i kvalifi­kovanu radnu snagu sprem­nu za zapošljavanje.

Kragujevac je rangiran u kategoriji srednjih grado­va na osmo mesto po efi­kasnosti troškova. Ima bogatu industrijsku tra­diciju i razvijenu indu­strijsku infrastrukturu, što ga čini atraktivnim za investicije u proi­zvodnju i automobilsku industriju.

Kragujevac, kako je navedeno, ima i visokoobrazovane radni­ke zahvaljujući prisustvu Univerziteta u tom gradu, što je važno za kompanije koje traže kvalifikovanu radnu snagu. Uskoro u Kra­gujevcu počinje i izgradnja Inovacionog distrikta, koji će uz Data centar do­prineti da se velike IT i inovacione kompanije ra­zvijaju i u Kragujevcu.

U kategoriji mikro­gradova za efikasnost troškova Šimanovci su zauzeli četvrto mesto, Zrenjanin peto, a Subotica šesto mesto. Po efika­snosti troškova sva tri mesta se ističu nudeći konkurentne uslove za po­slovanje i investicije. Kako je navedeno, imaju razvijenu industrijsku in­frastrukturu i tradiciju, što ih čini atraktivnim za investicije u različi­te sektore, imaju povoljne geografske položaje, sa dobrim saobraćajnim veza­ma.

Sve tri lokalne samo­uprave pružaju podršku i olakšice za investitore, što doprinosi njihovoj privlačnosti kao investi­cionih destinacija.

Zrenjanin, Foto Grad Zrenjanin

Barselona top za ulaganja

KADA je reč o drugim zemljama, na listi "Evropski gradovi i regioni budućnosti" istaklo se nekoliko gradova iz centralne i istočne Evrope: Frankfurt u Nemačkoj, Vroclav u Poljskoj i grad Luksemburg.

Ti gradovi su se izdvojili kao lideri u svojim kategorijama: veliki gra­dovi, srednje veličine i mali gradovi. London je potvrdio svoje vođstvo u kategoriji velikih gradova, dok je Barselona istaknuta kao top desti­nacija za strana direktna ulaganja.

"Fajnenšal tajms" navodi da je u Evropi u 2023. investiciona klima bila izazovna, sa opadanjem investicija u odnosu na prethodnu godinu kako u broju projekata tako i u kapitalnim investicijama.

Ocenjeno 330 gradova

OCENjENO je 330 evropskih gradova podeljenih po veličini stanovni­štva u pet grupa - velikih, srednje velikih, malih i mikrogradova.

U celini, udeo Evrope u globalnim stranim direktnim ulaganjima smanjio se 2023, sa oko 29 odsto ukupnih projekata, u poređenju sa oko 36 odsto u 2022.

Na osnovu performansi u pet podkategorija - ekonomski potencijal, poslov­na uslužnost, povezanost, ljudski kapital i stil života, kao i efikasnost troškova, rangirani su najperspektivniji investicioni ciljevi u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)