RASTE INTERESOVANJE STRANACA ZA JASENOVAC: Za trećinu se povećao broj poseta iz inostranstva, a pada broj posetilaca iz Hrvatske

Novosti online

11. 01. 2024. u 16:29

Porast broja poseta Spomen području Jasenovac prošle godine u odnosu na godinu pre toga veći je za 18 odsto. Sa 14.500, koliko ih je bilo 2022. godine, porastao je na 17.200, objavio je JUSP Jasenovac. Međutim, prema pisanju hrvatskog portala "Novosti", ovo može da zavara.

РАСТЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ СТРАНАЦА ЗА ЈАСЕНОВАЦ: За трећину се повећао број посета из иностранства, а пада број посетилаца из Хрватске

Foto: Igor Marinković

Od tog broja, kako navode novinari ovog portala, samo 6.600 bilo je iz Hrvatske, a 10.600 iz stranih država, što znači da je domaćih gostiju bilo nešto manje nego godinu ranije, dok se broj stranaca povećao za 30 odsto.

Jasenovac je posetilo 38 školskih grupa, tj. dve više nego u 2022, i to 21 grupa iz osnovnih škola i 17 iz srednjih. Od toga, 11 škola je iz inostranstva (Italija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Severna Makedonija, Mađarska, Francuska, SAD, Holandija i Švedska).

- Ta je brojka tek nešto viša od preklanjskih "rekordnih" 36 škola i osam stranih, što znači da obnovljena preporuka Ministarstva nauke i obrazovanja školama da učenicima omoguće posetu nije zaživela, iako je u tu svrhu izdvojeno više od pola miliona evra, koje su najvećim delom ostale neiskorišćene - navode hrvatski novinari.

Spomen područje najvećeg ustaškog stratišta iz Drugog svetskog rata posetilo je i 139 organizovanih grupa, dvostruko više nego 2022. godine, od čega 56 iz Hrvatske, a 83 iz stranih država (Slovenija, Italija, SAD, Srbija, Austrija, BiH, Belgija, Francuska itd.).

Godine 2020, na primer, bilo je tek 4.900 posetilaca, od čega 3.600 iz Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice