ČUVAJTE ZDRAVLJE U OVIM HLADNIM DANIMA: Još jedan tip virusa gripa stigao u Srbiju

Novosti online

15. 12. 2023. u 15:10

POSLE potvrđenih slučajeva infekcije virusom gripa A(H1)pdm09 i A(H3), u Srbiji je potvrđen i slučaj infekcije virusom gripa tip B.

ЧУВАЈТЕ ЗДРАВЉЕ У ОВИМ ХЛАДНИМ ДАНИМА: Још један тип вируса грипа стигао у Србију

Foto: B. Grujić

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” je 14. decembra obavešten od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak” o prvom potvrđenom slučaju infekcije virusom gripa tipa B (Victoria lineage), na teritoriji Borskog okruga.

- U biološkom materijalu brisu ždrela i nosa, koji je dostavljen od strane Zavoda za javno zdravlje Zaječar, molekularnom tehnikom (real–time PCR) potvrđeno je prisustvo virusa gripa tip B. Virus gripa je potvrđen kod pacijenta starosti 38 godina, sa teritorije Borskog okruga, koji se leči u kućnim uslovima - navodi Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Podsećamo, 9. novembra ove godine potvrđen je i prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A(H3) na teritoriji Vojvodine, kao i 23. novembra prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A(H1)pdm09 na teritoriji Kolubarskog okruga.

Inače, u 49. izveštajnoj nedelji, od 4. do 10. decembra 2023. u Srbiji je prijavljeno 9150 slučajeva oboljenja sličnih gripu. Registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska rasprostranjenost.

U poređenju sa prethodnom nedeljom beleži se blagi porast broja obolelih od oboljenja sličnih gripu.

Virus gripa je do sada potvrđen na teritoriji Južnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Pomoravskog i Borskog okruga, kao i na teritoriji Grada Beograda, preneo je Telegraf.

BONUS VIDEO: ZIMSKA ČAROLIJA: Cvetni vrt svetla u Japanu zadivljuje posetioce lepotom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!