USTAŠKI GRAFITI NA CRKVENOJ OGRADI: Eparhija dalmatinska upozorava na nekažnjeno skrnavljenje svetinja

V.V.C.

09. 11. 2023. u 17:51

NA ulazu u groblje u dalmatinskom selu Bribir i na crkvenoj ogradi u Ravnokotarskoj parohiji, ispisani su grafiti sa ustaškom simbolikom, objavila je Eparhija dalmatinska.

УСТАШКИ ГРАФИТИ НА ЦРКВЕНОЈ ОГРАДИ: Епархија далматинска упозорава на некажњено скрнављење светиња

Facebook Eparhija dalmatinska

- Baš kada smo se poradovali da su se istrošile poruke u vidu grafita upućene pravoslavnim Srbima od nepoznatih lica sa ustaškim pretećim sintagmama i simbolima, koje su svojevremeno "krasile" naše hramove, domove i grobljanske spomenike i podsećale srpski živalj u Dalmaciji na nepreboljene događaje, dobili smo vest o njihovom ponovnom pojavljivanju - objavljeno je na "fejsbuk" stranici Eparhije.

Oni navode da je ustaške grafite na zidinama kulturno-istorijskog kompleksa Bribirska glavica, 6. novembra, uočio jedan meštanin. Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa latiničkim slovom "U" u sredini, a pored zastave napisano je "ZDS" /Za dom spremni/ i "Četnici odlazite!". Takođe, na obe strane ulaza u groblje ispisana su fašistička obeležja, latinično slovo "U" i svastika.

U objavi se dodaje da je istim simbolima oskrnavljena i porodična grobnica porodice Gnjidić, koja se nalazi pri samom ulazu u groblje, kao i da je o svemu odmah obaveštena policija. Nakon četrdesetak minuta ona je izašla na mesto događaja i izvršila uviđaj.

Iz Eparhije su naveli i da se sličan uznemirujući događaj dogodio 4. novembra, u Ravnokotarskoj parohiji, kada je na crkvenoj ogradi napisano "Čede, niste dobrodošli!", uz ustaško obeležje i podrav "Za dom spremni!".

Sličnim simbolima išarana je i tabla na izlasku iz sela Kašić i ulasku u Islam Grčki, dodaje se u objavi.

- Sa velikim žaljenjem primorani smo da javnost obavijestimo o ovim nečovečnim delima, koja su umnogome uznemirila meštane tih sela, kao i celokupnu srpsku zajednicu u Dalmaciji - istakli su iz Eparhije dalmatinske, i ukazali da ovakvim izgredima pojedinci koji su i dalje zarobljeni u nekim prošlim, nemilim vremenima, pokušavaju da naruše bratske i dobrosusedske odnose srpskog i hrvatskog naroda.

- Koliko god nas oni naljutili i pogodili, ne smemo dozvoliti da u toj nameri uspiju - poručuju iz Eparhije. - Dok ovakvi incidenti, koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine, najčešće ostaju nesankcionisani, a njihovi počinioci nepoznati, za slične izgrede napravljene u virtuelnom svetu ovih dana uhapšen je jedan Srbin poreklom iz Hrvatske.

U objavi se navodi da je taj Srbin zbog objava na "fejsbuk" profilu osuđen na 15 dana zatvora uz navode da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

- Svako ponašanje koje podstiče nacionalizam i versku diskriminaciju najstrože osuđujemo, bez obzira sa koje strane ono došlo, i u vezi s tim smatramo da bi i posledice za takva nedela morale za sve da budu jednake. Na nama je, kao ljudima i kao hrišćanima, da pokažemo da za mržnju nema mesta kako u našim srcima, tako ni u javnom prostoru - ističe se u objavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)