"NE TREBA ČEKATI DA SE NEŠTO DESI..." Stručnjak savetuje - Sa decom treba razgovarati cele godine, a ne samo prvi dan

Novosti online

01. 09. 2023. u 10:35

POVODOM početka školske godine, nedavno je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila da je sugestija tog ministarstva da 1. septembar, kad počinje nova školska godina, „bude dan dijaloga nastavnika i učenika, ne samo o školskim programima, već i o emocijama, vrednostima, ljudskoj toplini, uvažavanju, budućnosti“.

НЕ ТРЕБА ЧЕКАТИ ДА СЕ НЕШТО ДЕСИ... Стручњак саветује - Са децом треба разговарати целе године, а не само први дан

Foto D. Milovanović

Osim predloga ministarke i ministarstva veliku buru u javnosti je izazvala nedavna objava na sajtu Trinaeste beogradske gimnazije gde je istaknuto obaveštenje o takozvanom „kodeksu oblačenja“ za učenike, tj. koja odeća nije prikladna dok su u školi.

Ljiljana Marković, specijalni pedagog, gostovala je u jutarnjem programu Kurir televizije gde se dotakla izjave ministarke prosvete.

- Svakako je uvek prvi školski dan bio u tom duhu razgovora o tome kako su deca i kako su proveli raspust, dati im raspored i približiti im šta ih to čeka u narednoj školskoj godini. Što se tiče samog pričanja o emocijama, ljudskoj toplini, uvažavanju i budućnosti, svakako da treba to pričati sa decom i to ne samo prvog školskog dana ili nedelje. Verujem da mnogi nastavnici, učitelji i profesori razgovaraju sa decom o tim stvarima, istakla je Markovićeva i dodala:

- Ono što bi trebalo da bude drugačije je da se ne razgovara sa decom onda kada se nešto desi, već da to bude u okviru programa koji već postoje poput građanskog vaspitanja i veronauke. Možda da se na taj način pojačaju časovi odeljenske zajednice. Gde deca mogu u nekoj neformalnoj atmosferi da se otvore kroz razne primere i slučajeve, a ne moraju uvek da budu negativni slučajevi povod za takvu priču.

BONUS VIDEO: KRAJINA JE DRUGO KOSOVO: Pod Dinarom se ponovo okupili Srbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)