BRIKS STVARA PRAVEDNIJI SVET: Goran Šarić o novoj geopolitičkoj arhitekturi čovečanstva (VIDEO)

J. S.

30. 08. 2023. u 17:48

NA početku tribine o BRIKS-u Šarić se osvrće na značajna dešavanja koja su svet i region potresala 2009. godine kada je u Jekaterinburgu usvojen dokument koji je postavio temelje za saradnju i zajedničko delovanje Brazila, Rusije, Indije i Kine, kojima se kasnije pridružila JAR.

БРИКС СТВАРА ПРАВЕДНИЈИ СВЕТ: Горан Шарић о новој геополитичкој архитектури човечанства (ВИДЕО)

KCNS

Autor podseća na nekadašnji izgled Srbije koja je tada ličila „na sve osim na normalnu državu“, kojom su vladali prozapadni političari kojima rijaliti tada nije smetao i poredi tadašnje stanje sa današnjim Beogradom na vodi, „Sokolom“, tržnim centrom „Galerija“ i planiranom izložbom Ekspo 2027.

Struktura nastavka tribine podrazumeva odgovore na pitanja šta je BRIKS, kako je izgledao samit članica u JAR, predstavljanje svake članice pojedinačno, opisivanje njihovih međusobnih odnosa, upućivanje na interese članica, kao i na ciljeve BRIKS-a. Poslednji podnaslov Šarić je posvetio zaključnim razmatranjima koja osvetljavaju značaj ove organizacije u kontekstu daljeg razvoja Srbije.

-BRIKS je nastao usled ideje članica da intenziviranjem ekonomske saradnje i političkog dijaloga povećaju svoj globalni uticaj i suprotstave se zapadnjačkoj oligarhiji. Više od 20 zemalja već sada želi da se priključi, a Saudijska Arabija, Iran, Etiopija, Egipat, Argentina i UAE dobile su kao odgovor na svoje želje službeni poziv za priključenje, pa se mogu smatrati novim članicama. Ne računajući ove zemlje, dosadašnji BRIKS već predstavlja 31,5 odsto globalnog BDP-a i 43 procenta svetske populacije i ekonomski je jači od EU koja sa 27 zemalja članica predstavlja duplo manje globalnog BDP-a.-kazao je Šarić.

On dodaje da je od osnivanja 2009.godine ova skupina postala značajna platforma za saradnju i „privlači pažnju kao važan ekonomski i geopolitički entitet u svetskim poslovima“ i ističe kako „na svim kontinentima sveta, sa rastućim privredama, zemlje BRIKS-a stvaraju neki bolji svet od onog iz prošlosti, svet bez kolonijalizma i ucenjivanja“.

Predavanje katoličkog teologa Gorana Šarića „BRIKS i nova geopolitička arhitektura sveta“ možete se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)