IAKO se na prvi pogled čini strogo, pravilno odevanje u crkvi ne razlikuje se mnogo od pravila odevanja u pravosudnim i drugim institucijama: neprikladno je dolaziti u trenerkama, patikama, papučama, šortsevima, kratkim sukanjama ili suviše otkrivenog tela.

Komentari (14)

Vanja

25.08.2023. 07:23

Kako se ulazi u crkvu? Od malih nogu se uči. Ali ako se prigovaraju pantalone ženskom polu, šta je sa šlicevima, dekolteima i venčanicama providnim? Za to se sveštenici ne bune. Važno je samo da se nekima govori a sa drugima, poznatima, punišama, se slikaju!!! Nepravda, ali Bog sve vidi. ?

LU

25.08.2023. 08:15

Просто и једноставно. Да жена својим облинама не скреће поглед мушкараца (а понекад и жена) на себе и тако омета те особе у молитви.

Pedja

25.08.2023. 08:17

Rasterajte i ovo malo naroda sto jos dolazi u crkvu. 21. Vek, deca ne prilaze crkvi, a vi zatezete sa ovakvim tekstovima. Znaci, zena koja se nasminka i nosi pantalone, gorece u paklu i neka ne ulazi u crkvu.

011

25.08.2023. 08:38

Не сме (т.ј. не би требало) зато што ни мушкарци не смеју (т.ј. не би требало) да улазе у цркву у сукњама. И, шта ту има спорно и / или нејасно???

Milutin

25.08.2023. 09:57

Све похвале за текст. Ово би многи требали прочитати и поштовати. Кодекс облачења треба поштовати и на улици и свим институцијама. Треба скренути пажнју и мушкарцима за атлет мајице да не користе у наведеним и слицним установама. Посебно је занимлјива ситуација код особа које се враћају са одмора, понашају се и облаче као да су на плажи.

Plus

25.08.2023. 10:52

Sve to ispostujte, izadjite iz crkve, okacite sto veci krst oko vrata i ponasajte se kao stoka jer cete u nedilju opet u crkvu da vam bog oprosti grijehe.

Kalesu

25.08.2023. 12:38

Naklon, koji se pominje u članku pri pristupu celivajućoj ikoni, se još naziva i metanija (mala, ako je samo lagan naklon u struku, a velika, ako se savijete da rukom možete dodirnuti pod), i nisu obavezni deo postupka. Ako jednom imate priliku, pogledajte prenos liturgije iz Moskve ili drugog mesta u Rusiji, videćete odličan primer kako žene poštuju pravila ulaska u hram.

Nenad

25.08.2023. 14:20

Kada sam 70-tih i 80-tih odlazio u crkvu ( malo ljudi je tada odlazilo) nisu se nosile ni marame niti je bilo muške i ženske strane. Naravno biti pristojno obučen uvek je bilo. Ne nositi patike apsurdno. Danas smo najednom postali svi pobožni sa mnoštvom pravila. Ovog leta ssm posetio manastir Tumane. Iznenadio sam se kakva je mašina za pravljenje para postao. Osim toga vidri sam neke nove vernike koji su padali u trans na moštima. Ne znam dali sam ja nešto pogrešio sli svih tih pravila i kodeksa ponašanja se ne sećam !!!

Kalabaster

27.08.2023. 23:40

Bravo Nenade za komentar manastir tumane. Ja vec odavno skecem pažnju sta se tamo desava i da je to cist biznis jos placaju verovatno neke zene babe da se tamo bacaju lude kao da je sotono usao u njih. To isto rade i na ostrogu .pricao sam mnogo puta sa prijateljima i poznanicima i uvek ista priča zena u crno prilazi kapiji i počinje ludilo kažu verovatno mnogo gresna i tako dalje. Jos su sada postavili automate za kafu i vodu i tu da zarade. Nije se narod okrenuo od crkve vec crkva se okrenula od naroda rade najgore stvari alavi na pare sve sto djavo voli crkva ispunjava moc bogastvo blud