ZAŠTO ŽENA U CRKVU NE SME DA UĐE U PANTALONAMA?: Pravila ponašanja u hramu ne znaju svi, evo gde se najčešće greši (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

25. 08. 2023. u 07:00

IAKO se na prvi pogled čini strogo, pravilno odevanje u crkvi ne razlikuje se mnogo od pravila odevanja u pravosudnim i drugim institucijama: neprikladno je dolaziti u trenerkama, patikama, papučama, šortsevima, kratkim sukanjama ili suviše otkrivenog tela.

ЗАШТО ЖЕНА У ЦРКВУ НЕ СМЕ ДА УЂЕ У ПАНТАЛОНАМА?: Правила понашања у храму не знају сви, ево где се најчешће греши (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Odevanje mora biti pristojno: svečano, skromno i čisto, a razlika u odnosu na druge objekte je da bi žene trebalo da izbegavaju pantalone. Karmin je apsolutno zabranjen, posebno kada treba da se pričeste.

A evo kako se pravilno ulazi i izlazi iz hrama:

- Ulazeći u sveti hram prekrstimo se pobožno uz blagi naklon i izgovorimo reči „Ući u Dom Tvoj, pokloniću se sa strahom hramu Tvome svetome“ i idući tiho i nečujno ka celivajućoj ikoni, stanemo ispred nje, prekrstimo se, zatim napravimo dva poklona, celivamo ikonu i još jednom se poklonimo izgovarajući pri svakom poklonu „Bože milostiv budi prema meni grešnome/grešnoj i pomiluj me“ – iznosi Slobodan Nikolić iz Kruševca, autor više publikacija o crkvenim običajima. - Zatim se poklonimo prisutnima desno i levo i stanemo na odgovarajuću stranu hrama: desno - muškarci, levo – žene, a ispred stoje deca. Pojci stoje za pevnicom ili u neposrednoj njenoj blizini, ako je nedovoljno velika.

Dok traje bogosluženje, u hramu nema šetnje i celivanja ikona. Položaj tela bi trebalo da bude sledeći: sastavljene noge, ruke pored tela, nipošto iza leđa ili u džepovima.

- Svojim ponašanjem treba nastojati da se u hramu bude nevidljiva senka, a nikako primećen ili zapažen - napominje Nikolić. - Nadmeno ponašanje fariseja u hramu Gospod je osudio, a pohvalio je skromno držanje i skrušenu molitvu carinika.

Prilikom izlaska iz hrama, opet se na isti način celivaju ikone. Na vratima se ponovo okrene ka unutrašnjosti crkve i smerno se prekrsti i pokloni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (14)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu