PREBILOVAČKE ŽRTVE - ZA NAUK I VEČNO SEĆANJE: Svedočanstvo o 6. avgustu i zločinu Ustaša nad Srpskom nejači u donjoj Hercegovini

S. Babović/D. Curać

06. 08. 2023. u 14:28

STANA Arnaut (1909-1941) bila je učiteljica u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Prebilovcima i njena jedina "krivica" bila je što nije želela da se odvoji od svojih đaka kada su je ustaše tog avgusta, 1941. godine upravo na ovoj stolici (na slici), mučili, iživljavali se nad njom i na kraju je ispred škole i ubili. Učiteljica Stana je posle silovanja i mučenja, zaklana, a užasnu smrt doživeli su i njeni učenici.

ПРЕБИЛОВАЧКЕ ЖРТВЕ - ЗА НАУК И ВЕЧНО СЕЋАЊЕ: Сведочанство о 6. августу и злочину Усташа над Српском нејачи у доњој Херцеговини

Prebilovci danas - kao selo duhova, Foto B. Subašić

Drvena stolica, koja i dan-danas svedoči o strašnom zločinu izložena je do 15. avgusta u obnovljenom Muzeju Slobodište u Kruševcu. Deo je potresne postavke kustosa Muzeja žrtava genocida "Sećanje koje traje Prebilovci" o jednom od najstradalnijih srpskih sela u kojem su ustaše na najstrašnije načine poubijale i žive u jamu pobacale 850 meštana, od čega više od 600 žena i dece.

Selo Prebilovci spaljeno je i u junu 1992. godine kada su tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS-a i HVO-a, pod komandom generala Janka Bobetka, upale u selo, pri čemu je spomen- kripta sa ekshumiranim ostacima nevinih žrtava iz Drugog svetskog rata minirana i razorena.

Deo spiska ubijenih, Foto S. Babović

Inače, izložbu u Kruševcu čine i fotografije kostiju mučenih i ubijenih Srba, ekshumacije i sahrane posmrtnih ostataka mučenika prebilovačkih 1990-1991. godine, kao i zapisnik sa saslušanja jednog od zlikovaca - ustaše, označenog kao "pripadnik zločinačke grupe", zatim spiskovi žrtava, članova čitavih porodica... Nijedan eksponat, međutim, bez reči i slike, ne pogađa koliko stolica, to parče drveta, gde je mučena učiteljica Stana. Ispod stolice, forenzičari su našli tragove zločina, krvi i lepka.

Stanino telo, unakaženo, sahranjeno je na mesnom groblju. Jedna je od 800 prebilovačkih žrtava. Kanonizovana, kao i drugi mučenici iz ovog malog hercegovačkog mesta, koje je doživalo užasnu sudbinu u NDH.

Stolica na kojoj je skončala učiteljica Stana, Foto S. Babović

- Nakon velikih pokolja Srba u junu i početkom avgusta u čapljinskom i stolačkom srezu, ustaše su noću, između 3. i 4. avgusta 1941. godine, opkolile i srpsko selo Prebilovce - podseća viši kustos Jasmina Tutunović Trifunov, autorka potresne izložbe.

- Posle bestijalnog mučenja u prebilovačkoj školi i silosu za žito u selu Tasovčiću, meštani su bačeni u jamu Golubinka kod sela Šurmanci. Tokom avgusta 1941. godine, Prebilovčani su ubijeni na više od 40 stratišta. Uništene su 52 srpske porodice, zauvek ugašeno 36 ognjišta... Od više od 1.000 predratnih stanovnika Prebilovaca, ostalo je njih 172. Od generacija, rođenih između 1925. i 1941, preživelo je samo nekoliko dečaka.

Strašni zločin iz Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji je prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bačeni Srbi bile su zabetonirane. Otkopavanje 13 jama na području donje Hercegovine počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene u spomen-kosturnicu u Prebilovcima. Kosti ubijenih raspoređene su u 108 sanduka i prenesene u kriptu buduće spomen-kosturnice. Temelje crkve osveštao je tadašnji poglavar SPC patrijarh Pavle. Bila je to jedna od tri posete Njegove svetosti, koji je na tada temeljima započetog hrama, služio svetu arhijerejsku liturgiju, a onda držao opelo, na koje se čekalo pola veka.

Foto B. Subašić

Samo godinu dana kasnije, Srbi iz Prebilovaca ponovo su morali sa svojih ognjišta, a tek po povratku, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su ponovo sakupljene. Stale su u sedam kovčega i one su 2015. godine po drugi put sahranjene u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol vaskrsenja i simbol života. Tadašnji patrijarh srpski Irinej te 2015. osveštao je obnovljeni hram Vaskrsenja Hristovog, sasluživalo je 20 vladika i 200 sveštenika. Srpska pravoslavna crkva iste godine je kanonizovala žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svetskom ratu, a 6. avgusta u ovom mestu svake godine okuplja se veliki broj vernika. U selu se i danas obeležava praznik Svetih novomučenika prebilovačkih i svehercegovačkih.

Tragovi zločina, Foto S. Babović

Masakrirali i bebe

USTAŠE su masakr u Prebilovcima počinile između 6. i 11. avgusta 1941, pod komandom Ivana Jovanovića Crnog, nad 826 od ukupno 994 Srba sela Prebilovci, uglavnom žena, dece i staraca. Većina je živa bačena u jamu Golubinku, dok su ostali ubijani na licu mesta.

Jedina osoba koja se spasla i živa izašla iz škole u Prebilovcima bila je Mara Bulut.

Prema njenim rečima, ustaše su vadile bebe iz kolevki i razbijale dečje glave o zid škole pred očima majki.

Svedočenje ustaša o zločinima , Foto S. Babović

Biblioteka i bista

BIBLIOTEKA u Prebilovcima danas nosi ime po mučki ubijenoj učiteljici Stani Arnaut. Pre osam godina, otrivena je bista stradale učiteljice ispred Duhovnog i kulturnog centra kralj Milutin.

Selo Prebilovci, Foto S. Babović

Kosti oko 4.000 ubijenih Srba položene u kripti crkve u Prebilovcima , Foto S. Babović

Foto S. Babović

Selo Prebilovci, Foto S. babović

Pismo generala Luzana

RAZMERE ustaške bestijalnosti navele su italijanskog generala Alesandra Luzana da pošalje detaljan izveštaj o ovom zločinu Musoliniju. U ovom pismu Luzano ističe da je učiteljica Stana silovana pred njenim đacima i da su čak i devojčice od osam godina bile silovane. Luzano je bio zgražen činjenicom i da je u zločinu učestvovao i jedan sveštenik Rimokatoličke crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)