DIREKTORKA RFZO: Četvrtina pacijenata na listama čekanja želi da bude preusmerena u druge ustanove

Novosti online

05. 06. 2023. u 09:55

DIREKTORKA Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da je u cilju rešavanja listi čekanja za operacije kuka i kolena RFZO uputio dopis svim građanima koji su na listi duže od dve godine da se izjasne da li žele da se preusmere u neku drugu ustanovu.

ДИРЕКТОРКА РФЗО: Четвртина пацијената на листама чекања жели да буде преусмерена у друге установе

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Za to se izjasnila četvrtina pacijenata i od 1.300 pacijenata koji su se izjasnili da žele da se preusmere, 300 je već preusmereno u druge ustanove, a nekima je već urađena operacija, navela je Radojević Škodrić. Novi rok za izjašnjavanje biće do 1. septembra.

Neki su čekali godinama, a neki su na listi čekanja za operaciju kuka ili kolena bili i duže od decenije. U ovom trenutku na Jedinstvenoj listi čekanja za te intervencije je blizu 15.000 građana. Program preusmeravanja pacijenata iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu omogućio je kraće čekanje na neophodne operacije.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je, gostujući u Dnevniku, da je u cilju rešavanja liste čekanja za operacije kuka i kolena RFZO uputio dopis svim građanima koji su na listama čekanja duže od dve godine da se izjasne da li žele da se preusmere u neku drugu ustanovu.

- Za to se izjasnila četvrtina pacijenata i od 1.300 pacijenata koji su se izjasnili da žele da se preusmere, 300 je već preusmereno u druge ustanove, a nekima je već urađena operacija - navela je Radojević Škodrić.

Prema njenim rečima, neki pacijenti se još nisu izjasnili, a neki su se izjasnili da žele da ostanu u bolnicama u kojima su, a novi rok za izjašnjavanje biće do 1. septembra.

- Za pacijente koji su se izjasnili do 1. juna, napravljen je plan - 300 pacijenata je već preusmereno, a ostalih 1.000 će biti preusmereno do kraja godine - rekla je i dodala da će oni biti preusmereni u 31 ustanovu, a za sve pacijente obezbeđene su proteze i lekovi.

Napomenula je da se hitni pacijenti zbrinjavaju bez čekanja, a svi operisani imaju pravo na rehabilitaciju od 21 dan o trošku države.

Pojasnila je da "of lejbl" terapija podrazumeva terapiju za bolest za koju nije registrovan lek ili kategoriju za koju nije registrovan, ali postoje naučni i stručni dokazi da je efikasan, dozvoljena je "of lejbl" primena za maligne bolesti, transplantaciju i neke autoimune bolesti. Napomenula je da je "of lejbl" terapija ne samo kod nas nego u svim zemljama strogo kontrolisana, ali da do sada nije stigao nijedan zahtev, ali se očekuju već ove nedelji zahtevi, pošto su upućene instrukcije.

- Piše se o nestašicama lekova u Evrpi. Nestašice koje se dešavaju su posledica više faktora, posledice posle pandemije na zalihe lekova, smanjeni kapacitet proizvodnje, poremećaja kada su u pitanju aktivne supstance, povećane cene energenata i transporta. Naše tržište je jedno od najboljih u smislu snabdevanja - istakla je Radojević Škodrić.

Naše domaća proizvodnje je obezbedila aktivne supstance, vodimo računa o roku i alternativnim tržištima.

Govoreći o VTO, rekla je da su se 1.122 žene javile, odobreno je 410 zahteva, 135 je ušlo u proceduru, 54 su završene, a od toga 11 je potvrđenih trudnoća.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova