BOMBAMA VODE PSIHOLOŠKI RAT: Scenario je već viđen, ali pretnje školama u svetlu nedavnih tragedija imaju drugi kontekst

B. Borisavljević

18. 05. 2023. u 11:47

DVE nedelje posle dve velike tragedije u kojima je ubijeno 18 đaka i mladih osoba, i u danu kada je sahranjena 14-godišnja devojčica Angelina A., deseta žrtva masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", stigle su nove pretnje. Čak 115 osnovnih i srednjih škola u Beogradu dobilo je anonimne dojave o postavljenim bombama, ali se srećom ispostavilo da su lažne.

БОМБАМА ВОДЕ ПСИХОЛОШКИ РАТ: Сценарио је већ виђен, али претње школама у светлу недавних трагедија имају други контекст

Foto: Milena Anđela

Ovakva situacija u školama nije nova, ali se u kontekstu nedavnih tragedija drugačije doživljava.

Prema rečima Milana Krstića, direktora OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, preteći mejl je na adresu sekretara škole stigao oko pet časova ujutru. Kao što procedura nalaže, odmah su obaveštene školska uprava i policija.

- Provera je potrajala jedan školski čas - kaže Krstić. - Decu su nastavnici izveli u dvorište, nismo im odmah rekli o čemu se radi. Nije bilo panike među đacima.

U nekim školama prve smene nije bilo, a u drugoj se nastava održavala po rasporedu.

Iako nije prvi put da preteći mejlovi prekidaju nastavu, škole se opet evakuišu u trenutku dok sveće još gore za nevino stradale đake. Unosi se dodatni strah i panika među roditelje, decu, narod. Kao da je baš izabran trenutak kad smo najranjiviji.

- Ništa nije slučajno, a pretnje bombama nisu iste sada kao ranije - smatra Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji. - Razlika je u psihološkom efektu koji se postiže. Nacija je trenutno veoma uznemirena, nakon dve velike tragedije koje su se desile, od kojih je jedna bila u školi. Poruka onih koji prete lažnim bombama je da mere koje je vlast preduzela nisu dovoljne i da ona ne može da zaštiti decu u školama.

Karan ističe da je, posle dva masovna ubistva, nacija u psihološkom stanju idealnom za vođenje psihološkog rata, kroz primenu metoda hibridnog rata - propagande, lažnih vesti...

- To će aktivirati pritiske oko KiM, kako bi se Srbija oslabila u pregovorima i sve će ići u pravcu pokušaja prevrata - objašnjava Karan. - Nedovoljno ljudi na protestima će se nadoknaditi dovođenjem nasilnika. Izjave koje se mogu čuti poslednjih dana da će ubijati, juriti po ulici političke protivnike, imaju za cilj da privuku te nasilne strukture i tako zastraše kolebljive građane, uz moto "ako nisu uz nas, da ne budu protiv nas".

Po oceni našeg sagovornika iza svega stoje tri faktora, čiji je zajednički cilj da prevratom dođe do smene vlasti, što se, kako on veruje - neće dogoditi.

- Stranom faktoru aktuelna vlast ne odgovara, jer neće da prizna nezavisnost KiM, ne želi da uvede sankcije Rusiji i neće Srbiju u NATO-u - kaže Karan. - Prevrat je najjeftiniji način da dođe do promene. Potrebno je da ceo Balkan bude pod kontrolom NATO-a. Žele da dovedu poslušnu vlast i tako Srbiju oslabe i na međunarodnoj sceni.

Kao drugi faktor, Karan navodi unutrašnje političko-tajkunske grupe koje, kako ističe, hoće na silu da dođu na vlast, "koju ne mogu da osvoje na izborima".

Ekipe MUP-a na terenu

PREMA podacima Ministarstva prosvete, dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama, stigle su na elektronske adrese 78 osnovnih i 37 srednjih škola u beogradskim opštinama. Ekipe MUP-a su odmah izašle na teren, učenici i zaposleni su evakuisani, a nastava je prvoj smeni prekinuta do okončanja provere policije - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!