ČEK SA TESLINIM ORIGINALNIM POTPISOM: U "Adligat" stigao vrednosni papir od doživotne penzije koju je isplaćivala Jugoslavija

Novosti online

19. 04. 2023. u 07:00

ORIGINALNI ček na 125 dolara sa potpisom Nikole Tesle i potvrdom nekadašnjeg konzula Radoja Jankovića o isplati doživotne penzije velikom naučniku od sada se može videti u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Reč je o čeku koji je na ime apanaže stizao Tesli od zahvalne otadžbine Kraljevine Jugoslavije.

ЧЕК СА ТЕСЛИНИМ ОРИГИНАЛНИМ ПОТПИСОМ: У Адлигат стигао вредносни папир од доживотне пензије коју је исплаћивала Југославија

Adligat

Ovaj ček je stigao u "Adligat" posle dogovora sa Milkom Kresojom, koja ga je lično nabavila od kćerke Radoja Jankovića, profesorke Vide Janković, pre mnogo godina. Nalazio se u Međunarodnom Centru za istraživanje nasleđa Nikole Tesle u Beogradu.

Naime, Nikola Tesla, čovek koji je zadužio planetu svojim izumima, živeo je poslednjih godina više nego skromno. Milione dolara koji su mu prošli kroz život trošio je na nove izume koje niko nije želeo da finansira, a maštao je da svakom čoveku na svetu obezbedi besplatnu energiju.

Adligat

Tesla

Kada su ga pritisle godine i finansije, našao se u nezgodnoj situaciji, ali je do kraja ostao ponosan i nije želeo da prima milostinju. Kako navode iz "Adligata", u jednom pismu, nastalom početkom 1935. godine, generalnom konzulu Jugoslavije u Njujorku gospodinu Jankoviću, Tesla zahvaljuje Mihajlu Pupunu na ideji da vodeće američke kompanije formiraju fond kojim bi Tesli bila obezbeđena bezbrižna starost. Ali on takvu pomoć odbija i navodi da bi svaki pokušaj novčane pomoći smatrao teškom uvredom i kao znak da je došao kraj njegovom stvaralačkom radu.

Članovi jugoslovenske vlade na čelu sa Kraljem Petrom II, u više navrata su razgovarali sa Teslom na temu penzije – želeli su da mu njegova država isplaćuje mesečnu penziju koja bi bila dovoljna za skroman život i bez brige da bi mu bila ugrožena elementarna egzistencija. Govorilo se da je čak i kralj  lično slao poruke sa molbom svetskom naučniku da prihvati brižni dar svoje otadžbine. Ove aktivnosti vodio je takođe jugoslovenski konzul Radoje Janković. Sa teškom mukom su ga nagovorili i odobrena mu je doživotna penzija vlade Kraljevine Jugoslavije u visini od šeststo dolara mesečno.

Adligat

 

Tim novcem mogao je da plaća boravak u hotelu "Njujorker", u kojem je navikao da živi na Menhetnu, i da ima osnovna sredstva za svakodnevni život, koji je Teslu, zapravo, najmanje zanimao. Nešto kasnije, genije je izjavio da mu je taj novac najdraži u životu, iako je reč o maloj sumi u odnosu na milione kojima je ranije raspolagao.

Međutim, ubrzo će uslediti ratne godine i mnogih meseci ovo će biti jedini Teslini prihodi. To je ujedno novac koji mu je značajno olakšao poslednje dane, sve do smrti, na pravoslavni Božić 1943. godine.

- Ne treba naročito isticati o kakvoj retkosti je reč – bilo šta sa Teslinim potpisom ili u vezi sa Teslom traženo je među kolekcionarima i veoma teško se može nabaviti. Međutim, ovaj ček ne samo što je redak i što je većina Teslinih čekova unovčena, već svedoči o izuzetnoj vezanosti Tesle sa njegovom državom, a kralj Petar Drugi je tokom rata posetio Teslu u njegovom apartmanu u Njujorkeru, u junu 1942. - kaže Viktor Lazić, predsednik "Adligata".

Adligat

Pismo o eventualnoj poseti bolesnom Pupinu

U "Adligatu" se nalazi kutak Nikole Tesle, u kojem se mogu videti i originalna Teslina pisma Radoju Jankoviću koja su, pre nekoliko godina, otkupljena. Ta pisma izuzetne vrednosti i mogu se videti u stalnoj postavci . Kada su pronađena, o njima je izveštavalo 450 medija na šest kontinenata. Ona demantuju da Tesla nije želeo da poseti Pupina u bolnici pred njegovu smrt, već se u njima iskazuje velika briga o obolelom sugrađaninu i kolegi, te Tesla čak izričito moli Radoja Jankovića da mu upriliči posetu Pupunu. Na poleđini jednog pisma postoji i Jankovićeva beleška, u kojoj kaže kako je saopštio gospodinu Pupinu Teslinu želju, a on se obradovao i izjavio kako bi sam ustao iz kreveta i posetio gospodina Teslu, samo da ga noge bolje služe...

U Kutku Nikole Tesle mogu se videti i originalne fotografije Radoja Jankovića, razglednice guslara Peruna koji je srpskim narodnim pesmama dovodio do suza i Teslu i Pupina, kao i jedan originalni rukopis Tomasa Edisona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima