RUMUNSKI PATRIJARH DANILO ODLIKOVAO SRPSKOG VLADIKU: Nastavljamo da gradimo prijateljske odnose naše dve crkve i naših naroda

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 03. 2023. u 15:46

EPISKOP budimski i administrator temišvarski, vladika Lukijan, sastao se danas sa rumunskim patrijarhom Danilom u dvoru Patrijaršije u Bukureštu.

РУМУНСКИ ПАТРИЈАРХ ДАНИЛО ОДЛИКОВАО СРПСКОГ ВЛАДИКУ: Настављамо да градимо пријатељске односе наше две цркве и наших народа

Foto: Srpska eparhija bumiska

Tom prilikom su razgovarali o položaju srpske manjinske zajednice i Srpske pravoslavne crkve u okviru Rumunije, kao i o mogućnostima daljeg razvoja i unapređenja.

- Vladika se pohvalio dobrim odnosima sa arhijerejima Rumunske pravoslavne crkve, koji se nalaze na prostoru koji pokrivaju Budimska i Temišvarska eparhija SPC. Takođe, preneo je patrijarhu Danilu pozdrave Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija – saopšteno je iz Srpske pravoslavne eparhije budimske.

Foto: Srpska eparhija bumiska

 

Patrijarh Danilo odlikovao je tom prilikom vladiku Lukijana za višedecenijski predani rad i negovanje tradicionalno dobrih odnosa između naše dve pomesne crkve na teritoriji republike Rumunije.

Uručio mu je Patrijaršijski orden za arhijereje, dok su arhijerejski zamenik protojerej-stravrofor Marinko Markov i protosinđel Varnava Knežević, koji su bili u pratnji vladike, odlikovani Patrijaršijskim ordenom za sveštenoslužitelje u vidu naprsnog krsta.

- Vladika je zablagodario na ukazanoj časti, koja ga obavezuje da nastavi putem izgrađivanja prijateljskih odnosa dve crkve i dva prijateljska naroda – dodaje se u saopštenju.

Patrijarh Danilo je iskoristio priliku i da sa vladikom Lukijanom razgovara o istorijskom pomirenju Srpske i Makedonske pravoslavne crkve, koje je dovelo do izdavanja Tomosa o autokefalnosti MPC od strane Srpske pravoslavne crkve.

Po blagoslovu rumunskog patrijarha, vladika Lukijan je u patrijaršijskoj katedrali služio pomen blaženopočivšem patrijarhu Teoktistu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)