USPORITI NA PRELAZIMA: Udruženje roditelja dece stradale u saobraćaju uskoro na sastanku s resornim ministrima

V. Crnjanski Spasojević

13. 03. 2023. u 09:00

GRUPA roditelja, do sada okupljenih oko peticije "Pravda za Nikolinu", registrovaće ove nedelje Udruženje roditelja dece stradale u saobraćaju, potvrdila je za "Novosti" Vera Janković, majka male Nikoline, koja je poginula 7. decembra prošle godine zbog bahate vožnje neodgovornog vozača, u Kragujevcu. U narednih sedam dana oni očekuju sastanak sa republičkom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, ali i objedinjeni sastanak sa predstavnicima ministarstava saobraćaja, pravde, unutrašnjih poslova, brige o porodici i Agencije za bezbednost saobraćaja.

УСПОРИТИ НА ПРЕЛАЗИМА: Удружење родитеља деце страдале у саобраћају ускоро на састанку с ресорним министрима

FOTO: Arhiva novosti

Tome su prethodili pojedinačni sastanci sa ministarkom pravde Majom Popović, ministarkom za brigu o porodici Darjom Kisić, ministrom građevine i saobraćaja Goranom Vesićem i šefom MUP-a Bratislavom Gašićem.

- Znamo da je Nacrt Zakona o saobraćaju na dnevnom redu Skupštine na prolećnom zasedanju i nadamo se, a to ćemo na objedinjenom sastanku i sugerisati, da bi neki od naših predloga, kroz poslaničke amandmane SNS, mogao da se nađe u njemu - kaže Vera Janković.

foto Ministarstvo pravde

Roditelji s ministarkom Majom Popović

Roditelji predlažu da ograničenje u naseljenim mestima na kritičnim tačkama i pešačkim prelazima bude 30 km/h, umesto dosadašnjih 50 km/h i da bezbedonosno rizična mesta budu obeležena znakom upozorenja "crna tačka" ili pešački prelaz. Zahtevaju i da se na pešačkim prelazima, gde je nastradao makar jedan pešak, postave ležeći policajci, kao i da se uvede obaveza za pešake i bicikliste da prilikom kretanja kolovoznom trakom, kada nema trotoara ili je smanjena vidljivost, nose fluorescentni prsluk ili traku. Zahtevaju i da opšte ograničenje na kritičnim deonicama autoputeva, obeleženih vidnim znakom upozorenja "crna tačka", bude 100 km/h umesto sadašnjih 130.

Na dosadašnjim sastancima obećano im je da će njihovi predstavnici biti uljučeni u rad na izradi Nacrta Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji bi trebalo da bude donet do kraja godine. U njemu se najavljuju oštre kazne za bahatu vožnju, uključujući obavezu oduzimanja vozila. Međutim, veruju da bi neki predlozi mogli već sada da se nađu u zakonu.

Razočarani blagim kaznama za ubice u saobraćaju, naročito dece, sugerišu i oštrije sankcije, koje je načelno podržala ministarka Popović. U tom smislu očekuju se i izmene KZ.

SRPSKI RULET IZ 1997.

PRVI slučaj nasilničke vožnje u Terazijskom tunelu poznat je i kao "slučaj srpski rulet" iz 1997. Tada je Spasoje Barišić, trkajući se "poršeom" sa nepoznatim vlasnikom BMV, izazvao smrt troje ljudi. Tu prvu optužnicu za umišljaj podigao je kasniji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Roditelji zahtevaju da kazne za izazivače saobraćajnih nesreća ne budu na zakonskom minimumu, kao i da, ako je nastupila smrt jednog ili više lica zbog bahate vožnje, umesto dve do 12 godina zatvora, zakon predvidi pet do 15. Kazna za agresivnu vožnju sa smrtnim ishodom na pešačkom prelazu bila bi kažnjavana do 30 godina bez mogućnosti pomilovanja, a kao jednu od sankcija predlažu i trajnu zabranu upravljanja motornim vozilom.

- Nasilnička vožnja nije bila tretirana kao umišljaj sve do devedesetih, kada je više ljudi poginulo zbog enormnog prekoračenja brzine od 170 km/h u Terazijskom tunelu. Zastupnik oštećenih je tada tražio da se ova bahata vožnja tretira kao umišljaj, iako vozač nije bio pod dejstvom alkohola i droge, što je bila novina - kaže Vera Janković.

Počinilac je tako osuđen na devet godina zatvora.

- Ako neko vozi 50 km/h dok se približava pešačkom prelazu, on ne može da koči u slučaju da se na pešačkom nađe dete, slabovida, invalidna ili starija osoba. Zato tražimo da smanjenje bude 30 km/h u blizini "zebre" i verujemo da će ovo zaživeti u sudskoj praksi, kao što je zaživela nasilnička vožnja - konstatuje Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri