NAJNOVIJI PODACI POKAZUJU: Norveška najbolja, a Indija najgora za penzionere

Novosti online

06. 02. 2023. u 13:25

NORVEŠKA je najbolja, a Indija najgora zemlja za penzionere, sa skorom od 81 odsto. Ima najviši rezultat u kategoriji zdravlja, uglavnom očekivanog životnog veka, koji je 83 godine - devet godina više od svetskog proseka.

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ ПОКАЗУЈУ: Норвешка најбоља, а Индија најгора за пензионере

Foto Shutterstock

Švajcarska je druga, sa najboljim rezultatom u kategorijama koje se odnose na životnu sredinu. U prvih 10 zemalja za penzionere su i Island, Irska, Australija, Novi Zeland, Luksemburg, Holandija, Danska i Češka.

Ubedljivo najgori rezultat od 44 zemlje uključene u istraživanje imala je Indija sa svega devet odsto, Brazil, Kolumbija i Turska takođe su postigli ispod 40 odsto. Zemlje regiona Zapadnog Balkana nisu bile obuhvaćene istraživanjem.

Natikisov globalni indeks penzionisanja pruža uvid u to koje su zemlje najspremnije da podrže svoje starije građane i gde je najbolje sačekati penziju.

Indeks rangira 44 zemlje uzimajući u obzir 18 različitih faktora, koji su podeljeni u četiri kategorije: zdravlje (potrošnja na zdravstvenu zaštitu po glavi stanovnika, očekivani životni vek i neosigurana potrošnja na zdravstvenu zaštitu), kvalitet života (nivo sreće, voda i kanalizacija, kvalitet vazduha, drugi faktori životne sredine i biodiverzitet), materijalno blagostanje (prihod po glavi stanovnika, jednakost prihoda i nivo zaposlenosti), finansije u penziji (državni dug, starosna zavisnost, kamatne stope, inflacija, upravljanje državom, poreski pritisci i nefunkcionisanje banaka krediti).

Na osnovu ovih 18 faktora formira se konačan skor koji se zatim izražava u procentima, pri čemu veći procenat ukazuje na bolje uslove za penzionere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024