DA BI UMRLA LEPA, TRAŽILA DA JOJ NE PUCAJU U GLAVU: Kuća u Sijarinskoj Banji krije priče o legendarnoj Veri Pešić, srpskoj Mata Hari

Игор Митић
Igor Mitić

18. 01. 2023. u 21:34

OČUVANA prizemna kuća, neposredno uz šetalište u Sijarinskoj Banji, svedok je vremena kada je srpska Mata Hari, tokom Drugog svetskog rata, imala toliku moć da je odlučivala o životu i smrti.

ДА БИ УМРЛА ЛЕПА, ТРАЖИЛА ДА ЈОЈ НЕ ПУЦАЈУ У ГЛАВУ: Кућа у Сијаринској Бањи крије приче о легендарној Вери Пешић, српској Мата Хари

Foto: I. Mitić/privatna arhiva

U njoj je rođena i živela je Vera Pešić, a mnogi i danas prolaze kraj ovog objekta ne sluteći kakve tajne krije. Jer devojka stara samo 20 godina dospela je do najviših beogradskih krugova i postala četvorostruki obaveštajac najvišeg ranga.

Vera je rođena u imućnoj i uglednoj porodici. Za samo tri godine, od kada se odselila u Beograd, postala jedan od najvećih špijuna u jugoistočnoj Evropi. Vera je vešto manipulisala informacijama i postala saradnik nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe. Sarađivala je sa partizanima, ali i sa četnicima. Na mreži njenih saradnika mogli su da joj pozavide i mnogo iskusniji operativci.

U banji su nam meštani ispričali da su Veru savremenici opisivali kao hladnu ženu. Ona je ipak, za razliku od njene majke koju pamte samo po zlu, znala da pokaže empatiju prema ljudima iz ovog kraja. Neke je čak u poslednji čas izvlačila iz „streljačkog konvoja“ i tako im pomogla da živi dočekaju kraj rata.

Veri to nije pošlo za rukom. Srpska Mata Hari streljana je sa majkom, čiju je podršku uživala. Četnici su ih ubili u blizini kuće u kojoj je rođena, na mestu gde se danas nalazi autobuska stanica u centru Sijarinske Banje.

foto: arhivska fotografija

Pre smrti od četnika je tražila samo to da joj ne pucaju u glavu da bi „na onaj svet otišla lepa“, što su njeni dželati navodno i ispoštovali.

Verina rodna kuća je posle rata nacionalizovana. Jedno vreme je bila ambulanta, a danas se ne koristi. Turistički radnici Medveđe i Sijarinske Banje prave planove da objekt postane mesto sećanja na ovu naizgled krhku ženu iza koje se krila velika snaga, uticaj i moć.

BONUS VIDEO - BOND, DžEJMS BOND: Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!