PRAVA BORINA KOŠTANA JE BILA LEPOTICA: Otkrivena slika čuvene Romkinje iz Vranja (FOTO)

J. S.

11. 11. 2022. u 18:41

NAJČUVENIJI prozaista iz Vranja Bora Stanković u svojoj drami Koštana opisao je lepu ciganku Koštanu, ali u vremenu savremenih tehnologija dve najčešće fotografije koje se mogu naći na internetu pokazuju žene za koje autori tvrde da su Koštana, ali po svemu sudeći to nisu.

ПРАВА БОРИНА КОШТАНА ЈЕ БИЛА  ЛЕПОТИЦА: Откривена слика чувене Ромкиње из Врања (ФОТО)

Foto: Jutjub printskrin/This and That Productions

Branka Đorđević - Nakaniši objavila je na svom Fejsbuk profilu autentičnu fotografiju na kojoj se vidi da je Borina Koštana prava lepotica iako je na fotografiji već u starijoj dobi.

- Zaboravite onu fotografiju ružne, krezube i bosonoge stare Romkinje sa metlom za koju se tvrdi da je Borina Koštana, a koja se objavljuje po novinama i vrti na netu. Tu ženu su snimile Helena King i Vida Metenson, vaspitačice Američkog doma za ratnu siročad u Vranju i nema nikakvih dokaza da je na slici romska lepotica vrele krvi koja je četrdesetak godina ranije zavodila Mitku Stajića, pevajući mu i igrajući po kafanama.

Foto: Fejsbuk

 
 

Foto: Fejsbuk

 

- Sumnjiv je i portret zabrađene starice koju je ispovrteo neki klavirštimer iz Beča, za koji se takođe tvrdi da je ostarela Koštana, a ni malo ne liči na ženu s metlom koju su "uhvatile" Amerikanke. Štaviše, u Vranju su mnoge ciganke tvrdile da su Koštana čak i u vreme kad je prava Koštana već bila uveliko upokojena. Tako je i moja mama verovala da je krajem 1950., tokom posete Vranju, videla na ulici čuvenu Koštanu, ne znajući da je ova umrla još 1946 - napisala je Branka Đorđević - Nakaniši.

Foto: Fejsbuk

 
Malika Eminović Koštana rođena je u Aleksincu 1873, a u Vranje je došla sa pet godina. Udala se za Maksuta Rašitovića iz Vranjske banje sa kojim je imala dva sina. Obojica su nasledila njenu ljubav prema muzici. Čerim je bio trubač, a Ismail veliki majstor na basu. Malika, zvana "Koštana", je i u starosti pevala u orkestru u kojoj su joj svirali sinovi, uživajući slavu stečenu zahvaljujući Bori. Sa orkestrom je jednom prilikom posetila Beograd i nastupala u Ratničkom domu o čemu svedoči i ovaj novinski snimak iz lista Vreme, objavljen 28.decembra 1936. godine - podelila je sa pratiocima Branka.

Branka se na kraju za ovu fotografiju zahvalila  Novici Jovanović Nocki, uredniku FB grupe "Staro Vranje" .

Foto: Fejsbuk

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a